Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Ανέλιξη των γυναικών στις επιχειρήσεις

Την ανέλιξη των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις υλοποιούν ολοένα και περισσότερες εταιρείες, τη στιγμή που η κρίση επιβάλλει ένα νέο πρότυπο εργασίας, που η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση την ποιότητα του αποτελέσματος και όχι από τις ώρες εργασίας.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του ετήσιου WIB Forum , με θέμα «Women, Business & The Future of Work», που διοργάνωσε η Επιτροπή Women in Business (WIB) του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, δήλωσε ότι βρισκόμαστε στη μέση διαρθρωτικών αλλαγών, που θα επηρεάσουν την επιχειρηματική ζωή και θα έχουν ως βάση την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, με μικρή συμβολή του κράτους και με πρωτοβουλία από τον ιδιωτικό τομέα.
«Οι αλλαγές χρειάζονται αποφασιστικές δράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γραμματίδης, επισημαίνοντας ότι οι εργασιακές σχέσεις μεταβάλλονται και προκύπτουν καινούργιες ευέλικτες μορφές εργασίας. Κλείνοντας την ομιλία του, δήλωσε ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα μεταφερθούν στην πολιτική ηγεσία.
«Η παρουσία γυναικών συνδέεται με την οικονομική απόδοση των εταιρειών», δήλωσε, από την πλευρά της, η partner της McKinsey & Company, Θεανώ Λιακοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι οι εταιρείες με έντονη παρουσία γυναικών, σε σχέση με αυτές που υστερούσαν σε αριθμό γυναικών, παρουσιάζουν στις οικονομικές τους επιδόσεις μία διαφορά της τάξης του 40%-50%.
Τόνισε μάλιστα ότι, το 2010-2011, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εταιρειών, σε ποσοστό πάνω από το 50% των πολυεθνικών εταιρειών, που έχει θέσει το θέμα γυναίκα στα δέκα σημαντικότερα υψηλής προτεραιότητας, αναφέροντας ότι το 10% των γυναικών βρίσκεται σε υψηλόβαθμες θέσεις και το 17% έχει εκπροσώπηση σε διοικητικά συμβούλια, ποσοστά, που, όπως είπε, έχουν αυξηθεί 5%-6%, πριν από δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με την ίδια, οι παράμετροι που εμποδίζουν, σε αρκετές περιπτώσεις, την εξέλιξη των γυναικών, είναι η στροφή της προσοχής τους κάποιες ώρες της ημέρας από τα εργασιακά σε θέματα σπιτιού, καθώς και το γεγονός ότι η καριέρα υψηλών στελεχών απαιτεί συνεχή παρουσία και ταξίδια.
Αναφερόμενη στις ενέργειες, που υιοθετούν οι εταιρείες για τις γυναίκες, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ενεργός υποστήριξη των γυναικών, που θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, και με προγράμματα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, καθώς και με ειδικά προγράμματα για την ανάπτυξη των ηγετικών τους ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να υπάρξουν υποδομές, που θα διευκολύνουν τις γυναίκες να χειριστούν ευκολότερα την οικογενειακή τους κατάσταση.
Τις σημαντικές τάσεις και τις αλλαγές, που πραγματοποιούνται στον εργασιακό χώρο, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alternative Research Solutions, Τίτος Σιμιτζής. Όπως ανέφερε, οι παράγοντες, που θα επηρεάσουν τον τρόπο εργασίας στο μέλλον, είναι η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη.
«Στην παρούσα φάση, καταγράφεται αυξανόμενη ανάγκη στην εργασία για Knowledge workers, για ανθρώπους, δηλαδή, με εξειδικευμένη γνώση σε έναν τομέα, που θα χρησιμοποιείται, για να λύσει προβλήματα σε πολλούς τομείς», δήλωσε ο κ. Σιμιτζής, τονίζοντας ότι η κρίση είναι καταλύτης για περισσότερη αλλαγή στους οργανισμούς και στους εργαζόμενους. «Οι αλλαγές», όπως υπογράμμισε, «προϋποθέτουν νέα συστήματα μάθησης και διαχείριση ταλέντων».
Επίσης, ο ίδιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει ανάγκη για εξίσωση της ηλικιακής πυραμίδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να προωθηθεί η εικονική εργασία, καθώς, όπως διευκρίνισε, δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία για ένα καλό αποτέλεσμα.