Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Εκδρομή… στην Κούβα!

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, θυμάμαι τα πρωινά που πήγαινα σχολείο, γράφαμε διαγώνισμα σε κάποιο μάθημα και δεν είχα διαβάσει όσο θα έπρεπε. Σταύρωνα τα δάχτυλα μου και ήλπιζα στο «θαύμα». Όταν ο διευθυντής ανακοίνωνε εκδρομή, το θαύμα είχε γίνει. Τα πάντα άλλαζαν. Παιχνίδια, χαλαρή συζήτηση με τα φιλαράκια αλλά κυρίως γλύτωνα το διαγώνισμα. Είχα όμως την ευκαιρία να διαβάσω καλύτερα για την επόμενη φορά.
Δυστυχώς ο Τσίπρας δεν έχει δεύτερη ευκαιρία. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έδωσε 3 μέρες προθεσμία για να κλείσει η αξιολόγηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε όμως να φύγει πενταήμερη με έξοδα του Ελληνικού λαού. Άλλωστε, στάθηκε τυχερός καθώς τα ταμεία χθες γέμισαν αφού οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους όπως ο φόρος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ. Τα καύσιμα για το ταξίδι σύμφωνα με πληροφορίες στοίχισαν 190000 ευρώ και δεν θα μάθουμε πόσο ακόμα στοίχισαν τα υπόλοιπα και οι υπόλοιποι.
O Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που παρέστη στην επικήδεια τελετή για τον Φιντέλ Κάστρο. Σύγκρινε την εθνική επανάσταση του 1821 με την επανάσταση του Φιντέλ. Σύγκρινε τους αγώνες των προγόνων μας, για Ελευθερία και Δημοκρατία με μια χώρα που ο επαναστάτης ηγέτης της, δεν είχε κάνει ποτέ εκλογές και μεταβίβασε την εξουσία στο αδερφό του πριν λίγα χρόνια. Σύγκρινε ένα πολίτευμα που αποφασίζουν οι πολλοί με ένα που τις αποφάσεις τις παίρνει ένας.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ομάδα εργασίας του Eurogroup κάνει απολογισμό και εξετάζει πόσο κοντά ή μακριά, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί να ενταχθούν στο μεσοπρόθεσμο πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, που σημαίνει πρόσθετα μέτρα. Ταυτόχρονα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αρχίσει τη συζήτηση για ένα νέο μνημόνιο γιατί οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες και η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί δεν προχωρούν.
Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν άμεσα. Η φοροεισπρακτική πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση για να επιβιώσει πρέπει να αλλάξει.
Η εκλογές είναι μονόδρομος.
Δημήτρης Ιωαννίδης
Γεωπόνος ΑΠΘ – Εδαφολόγος MSc
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ


ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ,ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ :