Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Πολύποδας μήτρας: Συμπτώματα και αντιμετώπιση, μήπως υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Κακά τα ψέματα, το γυναικείο σώμα είναι τόσο περίπλοκο και γεμάτο ορμόνες, που αναπόφευκτα, κάποια προβληματάκια οι περισσότερες θα τα αντιμετωπίσουμε, ειδικά όσο τα χρόνια περνούν. Μία από τις πιο συχνές παθήσεις που εμφανίζει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό γυναικών, είναι ο πολύποδας μήτρας, από τον οποίο νοσεί μία στις 10 γυναίκες.

Ο πολύποδας λοιπόν είναι καλοήθες μόρφωμα εντός της μήτρας στην ενδομητρική κοιλότητα και είναι ορμονοεξαρτώμενος. Συνήθως συνδέεται με το ενδομήτριο δηλαδή με την εσωτερική επένδυση της κοιλότητας της μήτρας, μέσω μικρού μίσχου. Έχουν πολύ σπάνια καρκινικά κύτταρα πάνω τους και συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες άνω των 40 ετών.  Σε ποσοστό 75% είναι καλοήθεις, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε προκαρκινικές αλλοιώσεις απλής υπερπλασίας, σύνθετης υπερπλασίας και υπερπλασίας με ατυπία. Το ποσοστό καρκίνου σε πολύποδα είναι μέχρι 3% και αυξάνει μετά την εμμηνόπαυση.
Συμπτώματα:
Υπάρχει πιθανότητα να μην έχουν συμπτώματα και η γυναίκα να μην αντιληφθεί καν την ύπαρξή τους. Πολύ πιθανόν όμως να συνοδεύονται από:
- ανώμαλη αιμορραγία σε μέρες του κύκλου όπου δεν αναμένεται η περίοδος
- αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή
- βαριές περιόδους
- υπογονιμότητα
Αντιμετώπιση:
Η θεραπεία του πολύποδα είναι πάντα χειρουργική. Η γυναίκα λαμβάνει μία ήπια νάρκωση και μέσω της υστεροσκόπησης ο γυναικολόγος αφαιρεί τον πολύποδα που αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Το ποσοστό οι ιστολογικές να δείξουν κακοήθεια, είναι μόλις 3% οπότε οι γυναίκες δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του πολύποδα στο μέλλον, όπου και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.
Πηγή: http://www.queen.gr/