Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Το παιδί σας ερωτεύτηκε! Τι πρέπει να κάνετε;

Ποιος δεν έχει αγαπήσει στο σχολείο; Αθώα, παιδικά σκιρτήματα που μας κάνουν ακόμη και τώρα να το αναπολούμε. Ένα χαμόγελο, μια καλή κουβέντα ή ακόμα και ένα πείραγμα από το συμμαθητή/τρια που μας ενδιέφερε και ήταν αρκετό να μας κάνει να πετάμε στα σύννεφα για το υπόλοιπο της εβδομάδας!
Σαν γονείς όμως, ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί μας έχει ερωτευθεί;

Η έλλειψη προσοχής στο διάβασμα
Μιλά χαμηλόφωνα στο τηλέφωνο ή αλλάζει τον τόνο της φωνής του όταν καταλαβαίνει ότι βρίσκεστε κοντά
Αλλάζει ξαφνικά ο χρόνος που χρειάζεται για να ετοιμαστεί να πάει στο σχολείο
Στέλνει πολλά sms ή κάνει chat πολλές ώρες με κάποιον που το χαρακτηρίζει ως φίλο/η
Βιάζεται να σηκώσει το τηλέφωνο στο σπίτι
Μιλάει συνέχεια για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο από το σχολείο
Να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις και τις κινήσεις του παιδιού σας διακριτικά πάντα. Πολλά παιδιά ντρέπονται να πουν ότι τους αρέσει κάποιος. Για το λόγο αυτό προσπαθήστε να το συζητήσετε (όχι επίμονα όμως) με το παιδί σας και να ζητήσετε πληροφορίες για το άτομο αυτό. Το παιδί θα καταλάβει εάν το "ανακρίνετε" και αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα δημιουργώντας ένα χάσμα στην μεταξύ σας επικοινωνία.
Σημαντικό είναι επίσης ποιος από τους δύο γονείς θα προσπαθήσει να μιλήσει με το παιδί. Το πιο σωστό είναι η κουβέντα να γίνει με το γονιό με τον οποίο το παιδί νιώθει άνετα. Συνήθως είναι η μητέρα, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.
Μια πολύ καλή προσέγγιση είναι με το χιούμορ. Το χιούμορ που συνοδεύεται με χαμόγελο δίνει το "πράσινο φως" στα παιδιά για να συζητήσουν με τους γονείς ό,τι τα απασχολεί.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία για το παιδί να γνωρίζει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να μιλήσει με το γονιό του για οποιοδήποτε θέμα και καλό θα ήταν να το τονίσετε από την αρχή της κουβέντας χωρίς βέβαια να πιέσετε καταστάσεις.
Πρέπει να το ενθαρρύνετε να σας μιλήσει, να ανοιχτεί και να συζητήσετε ήρεμα χωρίς να το κατακρίνετε ή να το κοροϊδέψετε για τα συναισθήματα που έχει. Στο μυαλό του παιδιού σας όλα αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ σημαντικά.
Πηγή: healthtimes.gr