Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΚΟΙΛΙΟΑΚΗ

Παπαδοπούλου Βασιλική
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μια ασθένεια που έχει να κάνει με την δυσανεξία στη γλουτένη… Αναγνωρίζεται μόνο μέσω εξετάσεων και βιοψίας του λεπτού εντέρου. Στον ορό μπορεί να διαπιστωθεί πως περιέχονται αντιγλιαδινικά  αντισώματα, τα αντισώματα έναντι της δικτυωτής ουσίας (ρετικουλίνης) και τα αντισώματα έναντι του ενδομυσίου. Μάλιστα τα αποτελέσματα επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα, όταν από το διαιτολόγιο του ασθενούς, αφαιρεθεί τελείως η ουσία γλουτένη.

Η γλουτένη, είναι μια πρωτεΐνη των δημητριακών και βρίσκεται στο: Σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και τη σίκαλη.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτή τη πάθηση, είναι πως τα περισσότερα τρόφιμα τα οποία και βρίσκονται στα ράφια των supermarket ή αποτελούν πρώτη ύλη, στα εστιατόρια, φούρνους, ταχυφαγεία και τόσα άλλα… είναι ουσίες με βάση τη γλουτένη. Οι τροφές που εύκολα βρίσκουμε στο δρόμο μας για τη δουλειά, όπως τα κουλούρια, τα τοστάκια, τα κρύα σάντουιτς…και τόσα άλλα. Είναι απαγορευμένα για τους ανθρώπους με την ευαισθησία αυτή. Οι μικροί μαθητές, αναγκάζονται να αποχωριστούν τα αγαπημένα συμβατικά μπισκότα και κέικ ενώ οι γονείς τους αναγκάζονται να λειτουργούν βάση αυτού και να παρασκευάζουν οι ίδιοι τα τρόφιμα για αυτούς. Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά, μαθαίνουν να διαβάζουν την διατροφική ετικέτα και απορρίπτουν ότι μπορεί να τους βλάψει. Στις διατροφικές ετικέτες, επιβάλλεται να αναγράφεται το «glutenfree», εάν το τρόφιμο είναι ελεύθερο γλουτένης, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται όταν αυτό είναι το δεδομένο.  Αν δεν προσέξει ένα άτομο με κοιλιοκάκη την κατάστασή του, πιθανό να οδηγηθεί σε αυτοάνοσο νόσημα ή και κακοήθειες…Ενώ η βλάβη του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, είναι η πιο κοινή δυσλειτουργία που μπορεί να προκληθεί, από λάθος χειρισμό.
Λέγεται, πως στο μέλλον, αναμένεται ένα εμβόλιο, το οποίο και θα αντιμετωπίζει την ασθένεια αυτή.
Ποια τρόφιμα είναι ελεύθερα γλουτένης και ποια δεν θα πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ:
ΝΑΙ: Όλα τα φρούτα
ΟΧΙ: Σε κομπόστες και μαρμελάδες φρούτων με πολλά συντηρητικά, ή στα φρούτα σε κονσέρβα
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ:
ΝΑΙ:Σε όλα τα φρέσκα λαχανικά
ΟΧΙ:Στα κονσερβοποιημένα και κυρίως αυτά με σάλτσες λαχανικά, ενώ θα πρέπει να ελέγχετε και τα κατεψυγμένα, γιατί μπορεί να περιέχουν και συντηρητικά.  
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ:
ΝΑΙ: Στο κρέας, το ψάρι,(φρέσκο ή κατεψυγμένο), το αυγό, τα όσπρια αλλά και τα τυριά
ΟΧΙ:Σε πολλά αλλαντικά, στις κονσέρβες κρεάτων, στα συντηρητικά που περιέχουν κάποια κατεψυγμένα κρέατα, στα λουκάνικα, σε μίγματα τυριών και σε κασέρια με προσμίξεις, ή σε κονσερβοποιημένα όσπρια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ:
ΝΑΙ: Γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλο, κεφίρ, τυρί, κρέμα γάλακτος
ΌΧΙ: Έτοιμο ΚΟΙΛΙΟΑΚΗγάλα (ίσως περιέχει και βύνη) ή γιαούρτια με δημητριακά, και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ελέγξτε την σύσταση των τυριών και των προσμίξεων-συντηρητικών που περιέχουν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ:
ΝΑΙ:Καλαμπόκι, ρύζι, σάκο, ταπιόκα, αραρούτι, φαγόπυρο, κεχρί και τα προιόντα τους… 
ΟΧΙ: Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ:
ΝΑΙ: Ελαιόλαδο- βούτυρο γάλακτος, μαργαρίνες, ξηροί καρποί, σουσάμι, ταχίνι, φυστικοβούτυρο
ΟΧΙ: Έτοιμες σάλτσες λαδιών(dressing), μαγιονέζες αλλά και μίξεις με λάδι-μουστάρδα.
Μάθε να διαβάζεις μια ετικέτα τροφίμου:
Εκτός από την λέξη γλουτένη, σιτάρι, βρώμη, σίκαλη και κριθάρι, μην εμπιστεύεστε τρόφιμα που περιέχουν λέξεις όπως:
- Corn flaour (δεν είναι μόνο από καλαμπόκι, πολλές φορές είναι και από σιτάρι)
- Βύνη
- Άμυλο
- Υδρολυμένη πρωτεΐνη λαχανικών ή φυτών
- Μαλτοδεξτρίνη
- Σάλτσα σόγιας.
Επίσης, να μην χρησιμοποιούνται τρόφιμα με διάφορα Ε, ή λέξεις που δεν ξέρουμε τι σημαίνουν, αν δεν είμαστε σίγουροι τι είναι το καθένα από αυτά.
ΠΡΟΣΟΧΗ επίσης, θα πρέπει να δείξουμε και στην καθημερινότητά μας. Είναι πολλά τα καλλυντικά που περιέχουν δημητριακά. Χαρακτηριστικά αναφέρω κρέμες και σαμπουάν μαλλιών, με εκχυλίσματα βύνης, ή σιτάρι. Οδοντόκρεμες με βάση τα δημητριακά αυτά, αλλά και σαπούνια ή αφρόλουτρα.
Τέλος, πριν πάρετε μια φαρμακευτική αγωγή και είστε άτομο με δυσανεξία στη γλουτένη, αναφέρετε στο γιατρό σας το πρόβλημά σας, γιατί μπορεί να χρειαστείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή και αν αυτή περιέχει γλουτένη, ίσως σας αρρωστήσει χειρότερα.