Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ανταγωνισμός μεταξύ γυναικών και ορμονικές αλλαγές

Οι θεωρίες για τη σεξουαλική επιλογή αφορούν συνήθως τον ανταγωνισμό μεταξύ των ανδρών για τις γυναίκες. Πρόσφατα όμως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των γυναικών για τους άντρες, είναι μια πραγματικότητα που έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Οι γυναίκες που έχουν ψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα τους με αυξημένη γονιμότητα κατά τη διάρκεια του ορμονικού τους κύκλου, είναι ανταγωνιστικές και μειώνουν περισσότερο άλλες γυναίκες.
Στη φάση του κύκλου τους με χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και μειωμένη γονιμότητα είναι λιγότερο επικριτικές για την εμφάνιση και ελκυστικότητα άλλων γυναικών.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από μια πρώτη στο είδος της έρευνα που έγινε στον Καναδά, που είχε ως στόχο να μελετήσει τους μηχανισμούς σεξουαλικής επιλογής για το αντίθετο φύλο στις γυναίκες. Η έρευνα συμπεριέλαβε 57 φοιτήτριες που έπρεπε να σχολιάσουν τις φωτογραφίες 35 γυναικών και 30 ανδρών. Οι φοιτήτριες που βρίσκονταν μεταξύ των ημερών από 12 έως 21 του κύκλου τους, δηλαδή με ψηλά επίπεδα οιστρογόνων, βαθμολογούσαν την ελκυστικότητα των άλλων γυναικών πολύ πιο χαμηλά σε σύγκριση με τις γυναίκες που βρίσκονταν στις μέρες του κύκλου τους με χαμηλά οιστρογόνα. Η αξιολόγηση των ανδρών δεν επηρεαζόταν από τις ορμονικές αλλαγές των φοιτητριών.
Οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσο αυτό είναι ένδειξη μιας έμμεσης επιθετικότητας που μειώνει τις αντιπάλους με πλάγιο τρόπο. Ο ανταγωνισμός οφείλεται στην ανάγκη εξασφάλισης δυνατών ανδρών για την τεκνοποίηση που θεωρούνται ικανοί για να προστατέψουν τα παιδιά τους.
 Άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες κατά τις ημέρες του κύκλου τους στις οποίες είναι λιγότερο γόνιμες ψάχνουν για πιο ευαίσθητους άνδρες. Κατά τις μέρες ψηλής γονιμότητας με αυξημένα οιστρογόνα στο αίμα τους, ψάχνουν για ισχυρότερους, επικρατούντες άνδρες.Σύμφωνα με τους Καναδούς ερευνητές, για να αυξήσουν τις δικές τους πιθανότητες ανεύρεσης ανδρός που να ικανοποιεί τις προσδοκίες τους, είναι δυνατόν να αναπτύσσουν πιο επικριτική συμπεριφορά έναντι άλλων γυναικών που θεωρούν αντίπαλες. Επίσης στις μέρες του κύκλου τους με ψηλά οιστρογόνα και αυξημένη γονιμότητα πιθανόν να χρησιμοποιούν και άλλες τεχνικές μείωσης των αντιπάλων τους και ανάλογα με το δικό τους επίπεδο που μπορεί να είναι η διάδοση κακών ψιθύρων, ιστοριών απιστίας ή πολλών ερωτικών περιπετειών και δηκτικό κουτσομπολιό.
Τα δεδομένα που προέκυψαν έχουν ενθαρρύνει τους επιστήμονες να διενεργήσουν περισσότερες έρευνες στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον των γυναικών για να διαφανούν σχέσεις μεταξύ των κυκλικών ορμονικών αλλαγών και συγκεκριμένων συμπεριφορών.