Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Θέλετε να τρώει υγιεινά; Δώστε το καλό παράδειγμα

Ενδέχεται να έχετε πρόσφατα διαβάσει άρθρο που τονίζει την μεγάλη επιρροή της μητέρας στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών της. Μια προπτυχιακή φοιτήτρια στην Αμερική έγραψε μια διατριβή σχετικά με αυτό το θέμα. Μελέτησε πάνω από 200 παιδιά προσχολικής ηλικίας οικογενειών με χαμηλό εισόδημα στο πρόγραμμα Head Start. Η εστίασή της σε παιδιά υπηκοότητας Άφρο-Αμερικανικής και Λατινικής συμπίπτει με την ομάδα παιδιών με τα υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την έρευνα της, η συμπεριφορά των μαμάδων διαμορφώνει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Όταν οι μητέρες εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα ελέγχου γύρω από το φαγητό, τα παιδιά είχαν την τάση να αποκτούν παραξενιές στο φαγητό. Όταν πάλι οι ίδιες οι μητέρες έτρωγαν παρορμητικά ή κάτω από συναισθηματική φόρτιση, τα παιδιά τους έμπαιναν περισσότερο στον πειρασμό για φαγητό.
Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν την αρνητική πτυχή της γονικής επιρροής, αυτό σημαίνει ότι και μια θετική επιρροή θα μπορούσε να είναι εξίσου ισχυρή. Αν οι γονικές συμπεριφορές φέρουν τόσο βάρος στο οικογενειακό τραπέζι, τότε εξίσου υγιείς στόχοι θα μπορούσαν να επιτευχθούν με το σωστό είδος πληροφοριών και κινήτρων.
Και ακριβώς την στιγμή που νόμιζατε ότι τα ξέρατε όλα...
Οι μπαμπάδες έχουν προφανώς κάποια πολύ ισχυρή επιρροή ...όταν η οικογένεια τρώει έξω. Σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Texas A & M, τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμα του πατέρα τους, όταν πρόκειται για φαγητό σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Εάν ο μπαμπάς τρώει περισσότερο έξω και μάλιστα το γνωστό σε όλους junk food, τότε το πιθανότερο είναι ότι και τα παιδιά θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.
Το άρθρο αναφέρει ότι έχουμε συνηθίσει στην ιδέα ότι οι μητέρες είχαν την μεγαλύτερη επιρροή στις συνήθειες φαγητού των παιδιών τους. Αλλά με τους μπαμπάδες να έχουν μια πιο πρακτική συμμετοχή στη φροντίδα των παιδιών τους, δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη η έκπληξη ότι και η δική τους συμπεριφορά θα είναι ένα ισχυρό παράδειγμα για αυτά.
Με άλλα λόγια, προτού αρχίσετε να επιπλήττετε το παιδί για αυτά τα «σκουπίδια» που τρώει, καλό θα είναι να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο παράδειγμα που δίνετε εσείς στα παιδιά κατά τη διάρκεια του οικογενειακού δείπνου. Και τελικά... εσείς, ποιος πιστεύετε ότι έχει στο σπίτι σας την μεγαλύτερη επιρροή στο οικογενειακό τραπέζι; Η μαμά ή ο μπαμπάς;