Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Τα σαββατοκύριακα αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Είναι αυτό που ονειρεύονται όλοι μετά από μια σκληρή εργασιακή εβδομάδα: μερικές ώρες ξεκούρασης το σαββατοκύριακο (όσοι δηλαδή δεν εργάζονται και τα σαββατοκύριακα). Για πολλούς το πρωινό του Σαββάτου ισοδυναμεί με… απενεργοποίηση του ξυπνητηριού και απόλαυση μερικών επιπλέον ωρών ύπνου. Οι επιστήμονες ωστόσο προειδοποιούν, ότι οι επιπλέον ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο κάποιος να υποφέρει από ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, μια πρόσφατη έρευνα από το Medical Research Council βρήκε ότι το λεγόμενο «social jetlag» -δηλαδή η διαφορά στο πρόγραμμα ύπνου ανάμεσα στις εργασιακές ημέρες και τις ημέρες των ρεπό- έχει αρνητικές επιδράσεις στην… περιφέρεια της μέσης. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη η διαφορά στις συνήθειες ύπνου, τόσο πιο πιθανό είναι κάποιος να γίνει παχύσαρκος.
Σε αντίθεση με το «κλασικό» jetlag, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση προσωρινών προβλημάτων στο μεταβολισμό ενός ατόμου, το «social jetlag» μπορεί να εμφανιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός εργαζόμενου ατόμου. Οι ερευνητές, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, προειδοποιούν ακόμη ότι είναι πιο πιθανό να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών, χρόνιων προβλημάτων στο μεταβολισμό.
«Είναι ζήτημα που εξακολουθεί να ερευνάται, ωστόσο αποτελεί ένα δυνητικά βασικό συντελεστή ως προς το πώς το εσωτερικό μας ρολόι μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας» εξήγησε ο Dr Michael Parsons που ηγήθηκε της μελέτης. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Obesity.

Πηγή: MedicalNews