Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Πώς να αντιδράσετε σε έναν έφηβο που αντιμιλά…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου.
Η περίοδος της εφηβείας συνοδεύεται από την επιθυμία του εφήβου για ανεξαρτησία και αυτονομία, γεγονός που οδηγεί σε αντιδράσεις όπως «Όχι!» ή «Αυτό δεν είναι δίκαιο!». Χωρίς να μπορούν να εκφράσουν ακριβώς τα συναισθήματά τους, οι έφηβοι οδηγούνται σε ξεσπάσματα, που διαταράσσουν την ηρεμία μιας οικογένειας. Ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από τους γονείς κρίνεται όχι μόνο η σταθερότητα μιας οικογένειας, αλλά και οι μελλοντικές επιλογές ενός εφήβου.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου του εφήβου είναι ακόμα σε εξέλιξη, γεγονός που δείχνει ότι ακόμα μαθαίνει πως να ελέγξει την παρορμητική και αγενή συμπεριφορά του. Με ποιο τρόπο όμως μπορούν οι γονείς να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους προς μια ιδανική συμπεριφορά; Πώς μπορούν να τους διδάξουν ότι η υποστήριξη των πεποιθήσεών τους πρέπει να γίνεται με μη προσβλητικό τρόπο και μέσα σε συγκεκριμένα όρια;
Κανόνες
Βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει σαφείς κανόνες μέσα στο σπίτι, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες από τη μεριά του εφήβου. Οι συζητήσεις σε ήρεμους τόνους βοηθάνε την κατάσταση, αφού διευκρινίζουν ακριβώς τις συνέπειες, σε περίπτωση που ο έφηβος παραβεί κάποιον κανονισμό.
Ηρεμία
Είναι πολύ σημαντικό να παραμένετε ήρεμοι κάθε στιγμή που το παιδί σας ξεσπά ή αρνείται να ακολουθήσει κάτι. Καλό είναι να αποφεύγετε τις φωνές και τις απειλές, οι οποίες θα οξύνουν την κατάσταση. Αν παρατηρήσετε ότι βρίσκεται εκτός εαυτού, συνεχίστε αργότερα τη συζήτηση, όταν οι τόνοι θα έχουν χαμηλώσει.
Σταθερότητα
Πρέπει να είστε σίγουροι και σταθεροί ως προς την αντιμετώπιση του εφήβου. Οι διαπραγματεύσεις, όσον αφορά τις συνέπειες για μια λάθος κίνηση, θα μπορούσε να φέρει ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Μην οδηγήστε σε μακροσκελείς μονολόγους αλλά να είστε σταθεροί στο ότι οι συνέπειες δεν αλλάζουν μέσα από μερικά επιχειρήματα.
Δεκτικότητα
Να είστε πρόθυμοι να συζητήσετε με το παιδί σας για οποιοδήποτε θέμα με ανοικτό μυαλό, αλλά να έχετε ταυτόχρονα στο μυαλό σας ότι εσείς είστε οι γονείς του. Εσείς θεωρείστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια του παιδιού σας και διαθέτετε περισσότερη εμπειρία στη ζωή, ώστε να του δείχνετε το σωστό δρόμο.
Υπευθυνότητα
Καλό είναι να αφήνετε τον έφηβο να είναι υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του προς τα εσάς, ακόμα και αν αυτή ακολουθείται από κάποια τιμωρία. Τα ισχυρότερα μαθήματα προέρχονται μέσα από τα λάθη. Μπορείτε να του δώσετε κάποιες επιλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαπραγματεύεστε πράγματα που αφορούν την προστασία του παιδιού σας.
Πρότυπο
Οι γονείς αποτελούν βασικό πρότυπο για το παιδί τους, γεγονός που οδηγεί στο ότι πρέπει και εσείς οι ίδιοι να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας προς τους γύρω σας. Αποτελώντας τη μεγαλύτερη επιρροή για τον έφηβο, οι γονείς οφείλουν να παραδέχονται τα λάθη τους και να διορθώνουν τις συμπεριφορά τους.
Αναβολή
Προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από την άμεση τιμωρία του παιδιού σας σε περιπτώσεις που φέρεται με αγένεια προς τα εσάς. Συζητήστε με το παιδί για τη συμπεριφορά του, δείξτε του σεβασμό και προτείνετέ του να επιλέξει μια ευχάριστη δραστηριότητα για να κάνετε μαζί.

ΠΗΓΗ: flowmagazine.gr