Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Φρούτα και λαχανικά εποχής

Παπαδοπούλου Βασιλική
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής των φρούτων και λαχανικών-με τα φυτοφάρμακα-τα θερμοκήπια-ορμόνες κλπ που χρησιμοποιούνται, δεν ξέρουμε πια, πότε είναι η εποχή κάποιου φρούτου ή λαχανικού. Γνωρίζοντας πως η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την εποχή τους, παρακάτω παρουσιάζεται η εποχή που παράγονται κάποια φρούτα αλλά και λαχανικά. Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά εποχής, σύντομα θα καταλάβουμε πως η γεύση τους είναι η δυνατότερη καλή, η οσμή τους καλύτερη, η εμφάνιση όπως θα πρέπει να είναι, αλλά και τα θρεπτικά τους συστατικά σαφώς και θα είναι καλύτερα.
Για τους απαιτητικούς στην ποιότητα, αλλά και για αυτούς που τα φυτοφάρμακα δεν παίρνουν μέρος στο τραπέζι τους, προτείνεται η χρήση βιολογικών προϊόντων, τα οποία εκτός από τα παραπάνω, πιστοποιούνται και για την ποιότητά τους.
Οι διαιτολόγοι συστήνουν την κατανάλωση φρέσκων-εντός εποχής φρούτων και λαχανικών, αφού μπορούν να συνδυαστούν με τον υγιεινότερο τρόπο διατροφής μας.
-Χειμερινά:
Δεκέμβριος:
Φρούτα:Μπανάνα, ακτινίδιο, γκρέιπ φρούτ, ρόδια, φιρίκια μήλο, κυδώνια, ξυνόμηλα, αχλάδι, μανταρίνι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπ φρούτ.
Λαχανικά:καρότο, κουνουπίδι, μπρόκολο, αντίδι λάχανο, λάχανο Βρυξελλών, μαρούλι, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, αβοκάντο.
Ξηροί καρποί – αρωματικά - διάφορα: Άνηθος, μαϊντανός, φινόκιο σταφίδες, ξερά σύκα, φουντούκια, αμύγδαλα, κάστανα.
Ιανουάριος:
Φρούτα: Μπανάνα, ακτινίδιο, πορτοκάλια, γκρέιπ φρούτ, μανταρίνια λεμόνια, μήλα, ξυνόμηλα γκρέιπ φρούτ
Λαχανικά: μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, σέσκουλο, σπανάκι, αβοκάντο, κουνουπίδι, μαρούλια, καρότα. 
Ξηροί καρποί – αρωματικά – διάφορα: Άνηθος, μαϊντανός, σέλινο, φινόκιο, σέλινο, σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα.
 Φεβρουάριος:
Φρούτα: Μπανάνα, ακτινίδιο, πορτοκάλια, γκρέιπ φρούτ, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρούτ, μήλα ψυγείου (συγκομιδή Οκτωβρίου), ξινόμηλα.
Λαχανικά: Αγκινάρα, καρότο, αντίδια, κουνουπίδια, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλια, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, και αβοκάντο
Ξηροί καρποί – αρωματικά – διάφορα:Άνηθος, μαϊντανός, φινόκιο  σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα.
 -Ανοιξιάτικα:
Μάρτιος:
Φρούτα: Μπανάνα, ακτινίδιο, πορτοκάλια, γκρέιπ φρούτ, μανταρίνια, μήλα ψυγείου,ξινόμηλα, λεμόνια.
Λαχανικά:Σπαράγγια λευκά και πράσινα, αγκινάρες, αβοκάντο, αντίδια, αρακάς, καρότα, κουνουπίδια, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, ράπα, ραπανάκι, σέσκουλο, σπανάκι.
 Ξηροί καρποί – αρωματικά – διάφορα: Άνηθος, μαϊντανός,  σέλινο,
 Απρίλιος:
Φρούτα:Μπανάνα, ακτινίδιο, πορτοκάλια, γκρέιπ φρούτ, μανταρίνια, φράουλες, πρώιμο πεπόνι, μήλα ψυγείου, λεμόνια.
Λαχανικά: Κολοκυθάκια, κουκιά, αγκινάρες, αβοκάντο, αρακάς, καρότα, κουνουπίδια, κρεμμύδια φρέκα, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, σπαράγγια, σέσκουλο, σπανάκι. 
Ξηροί καρποί – αρωματικά – διάφορα: Άνηθος, μαϊντανός.
Μάιος: 
Φρούτα:Μπανάνα, ακτινίδιο, φράουλες, κεράσια, καλοκαιρινά πορτοκάλια (Βαλένσια), βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βανίλιες, μούσμουλα, πρώιμο πεπόνι
Λαχανικά: Αβοκάντο, βλίτα, φασολάκια, πρώιμα αγγούρια, μαρούλι, παντζάρια, πιπεριά, ραδίκια, ραπανάκια,  πρώιμες μελιτζάνες, άνηθος, αντίδι, αρακάς, καρότο, κολοκυθάκια, λάχανο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια και μπρόκολα
Ξηροί καρποί – αρωματικά – διάφορα:μαϊντανός, μάραθο, σέλινο.
-Καλοκαιρινά:
Ιούνιος:
Φρούτα: Μπανάνα, ακτινίδιο, φράουλες, κεράσια, ροδάκινα (ορισμένες ποικιλίες)βερίκοκα, νεκταρίνια, βανίλιες, καρπούζια, βύσσινα, πεπόνια, αχλάδια, μούσμουλα, πορτοκάλια
Λαχανικά:Ντομάτες, αγγούρι, αβοκάντο, βλίτα, ραπανάκια, σπανάκι, πιπεριά, πατάτες, αρακάς, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, φασολάκια.
Ξηροί καρποί – αρωματικά – διάφορα: σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό
Ιούλιος:
Φρούτα: Μπανάνα, ακτινίδιο, δαμάσκηνα, σταφύλια, φράουλες, αχλάδια, μήλα, σύκα, φραγκόσυκα, βερίκοκα, νεκταρίνια, βανίλιες, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα , καρπούζια, πεπόνια
Λαχανικά:Αγγούρι, αντίδι, αρακάς, βλίτο, κολοκυθάκια, λάχανο, μαρούλι, πιπεριά, ραδίκια, μπάμιες, φασολάκια, ντομάτες, παντζάρια, ραπανάκια, καρότα, κολοκύθες, μελιτζάνες, πατάτες.
Ξηροί καρποί – αρωματικά – διάφορα:άνηθος, σέλινο, σκόρδο, μαϊντανός, μάραθος, κρεμμύδι 
 Αύγουστος:
Φρούτα: Μπανάνα, ακτινίδιο, δαμάσκηνα, αχλάδια, γκρέιπ φρούτ, βανίλιες, νεκταρίνια, καρπούζια, μήλα, ροδάκινα, πεπόνια, σταφύλια, μούρα, κυδώνια, σύκα, φραγκόσυκα.
Λαχανικά: Μελιτζάνες, αγγούρια, ντομάτες, αντίδια, βλίτα, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, λάχανα, μάραθο, μαρούλι, μπάμιες, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, και φρέσκα φασολάκια.
Ξηροί καρποί – αρωματικά – διάφορα:σέλινο, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, άνηθο
-Φθινοπωρινά:
Σεπτέμβριος:
Φρούτα: Μπανάνα, ακτινίδιο, γκρέιπ φρούτ, κυδώνια, ροδάκινα, βανίλιες, νεκταρίνια, σταφύλια, σύκα, φραγκόσυκα, αχλάδια, μήλα, ξυνόμηλα δαμάσκηνα, καρπούζια, μούρα, πεπόνια
Λαχανικά: Κολοκυθάκια, ντομάτες, μπάμιες, πατάτες.
Ξηροί καρποί – αρωματικά – διάφορα: Νωπά καρύδια, φιστίκι Αιγίνης, ξερά κρεμμύδια.
 Οκτώβριος:
Φρούτα: Μπανάνα, ακτινίδια, αχλάδια, γκρέιπ φρούτ, καρπούζι, κυδώνια, μανταρίνια, φιρίκια, μήλα, ξυνόμηλα λωτοί, σταφύλια, λωτοί, ρόδια, λεμόνια
Λαχανικά:βλίτα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, ραπανάκια, φασολάκια, ντομάτες, αγγούρια, αντίδι, καρότο, κολοκύθα, κουνουπίδι, λάχανο, παντζάρι, μαρούλι, πράσο, ραδίκια, σέσκουλα, σπανάκια, μπρόκολο, ράπα. 
Ξηροί καρποί – αρωματικά – διάφορα:Σέλινο, μάραθος, άνηθος, μαϊντανός, φινόκιο, ξερά σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια.
 Νοέμβριος:
Φρούτα: Μπανάνα, ακτινίδιο, μανταρίνια, ρόδια,  κυδώνια, λωτοί, φιρίκια, μήλα, ξυνόμηλα.
Λαχανικά:Αντίδι, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, σέσκουλο, σπανάκι.
Ξηροί καρποί – αρωματικά – διάφορα: Φινόκιο, σέλινο, ξερά σύκα, σταφίδες, φουντούκια, αμύγδαλα, κάστανα.