Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Οι διαφορές στην συμπεριφορά κορίτσι – αγόρι

Τα αίτια διαφοροποίησης της συμπεριφοράς των δυο φύλων αναζητούνται σε δύο παράγοντες, στους βιολογικούς και στους εξωγενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς οσον αφορά την βασική βιολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι οι ορμόνες. Οι ορμόνες φύλου είναι δύο.
Η ανδρογόνος (τεστοστερόνη) και η θηλυγόνος (οιστρογόνα) που ναι μεν υπάρχουν και στα δυο φύλα αλλά σε διαφορετική αναλογία.
Έχει αποδειχτεί πως η διαφορά αυτή στην αναλογία των ορμονών μεταξύ των δυο φύλων παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά (πχ. εαν διαταραχθεί σε κάποιο άτομο η καθορισμένη αναλογία φύλου, θα παρουσιάσει συμπεριφορές του αντίθετου φύλου).
Επίσης τα δυο φύλα διαφέρουν ως προς τη δομή των κυττάρων τους και φυσικά ως προς το ρόλο τους κατά την αναπαραγωγή. Ο διαφορετικός ρόλος που πρόκειται να διαδραματίσουν στην αναπαραγωγή έχει ως αποτέλεσμα να έχουν τα φύλα διαφορετικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.
Πρωταγωνιστής των εξωγενών παραγόντων είναι το κοινωνικό πλαίσιο που ζούμε. Κάθε κοινωνία καθορίζει για κάθε φύλο ένα πρότυπο συμπεριφοράς το οποίο ενσωματώνεται στην ψυχοσύνθεση των παιδιών καθώς αυτά μεγαλώνουν. Πχ. Σε μια κοινωνία μπορεί στο ποσοστό των παιδιών με υψηλές σχολικές επιδόσεις να υπερτερούν τα αγόρια, γιατί λόγω του κοινωνικού κατεστημένου η θέση των περισσότερων κοριτσιών είναι στο σπίτι.
Με μια πρώτη ματιά, βλέπουμε πως είναι ξεκάθαρη η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς μεταξύ των δυο φύλων μιας και αυτή οφείλεται στην αλληλεπίδραση των κοινωνικών και των βιολογικών παραγόντων.

Πηγή: Zougla.gr