Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Πόσο εύκολο είναι να χάσετε κιλά;

Η εύκολη απάντηση στο ερώτημα γιατί κερδίζουμε βάρος είναι ότι τρώμε πολύ φαγητό και δεν ασκούμε το σώμα μας ικανοποιητικά.
Με το ίδιο σκεπτικό, για να χάσουμε βάρος πρέπει αυξήσουμε τις σωματικές μας δραστηριότητες και να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά από το φαγητό μας.
Οι κλασσικές αυτές διατυπώσεις ακούγονται ωραίες και εύκολες.
Όμως εάν στην πράξη ήταν τόσο εύκολο να χάνουμε τα περιττά κιλά, τότε γιατί η παχυσαρκία αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και τείνει να καταστεί μια παγκόσμια επιδημία;
Η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας έχει κρούσει τον κώδωνα κινδύνου και προειδοποιεί ότι η παχυσαρκία έχει γίνει τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις υπανάπτυκτες χώρες, ο κυριότερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές, περισσότεροι από 76% των ενηλίκων άνω των 25 ετών, έχουν μεγαλύτερο βάρος από εκείνο που θα έπρεπε ιδανικά να είχαν. Το ποσοστό των ατόμων στον πληθυσμό που θεωρούνται παχύσαρκοι διότι έχουν βάρος σώματος 20% πιο ψηλό από το ιδανικό για το σώμα τους, κυμαίνεται από 30 έως 55%.
Γιατί όμως παρατηρείται το παθολογικό αυτό φαινόμενο;
Από όλους τους παράγοντες, δύο φαίνεται ότι είναι οι κυριότεροι ένοχοι για τη σημερινή κατάσταση των ανθρώπων όσον αφορά το βάρος τους: Το επάγγελμα, ο τύπος και τρόπος διατροφής.
Στην εποχή μας, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν καθιστική δουλειά, έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και συνεχίζει να αυξάνεται. Παλαιότερα οι άνθρωποι είχαν περισσότερο χειρωνακτικές εργασίες, ασχολούνταν με τη γεωργία και άλλες παραγωγικές εργασίες που απαιτούσαν σωματική δραστηριότητα.
Σήμερα αυτού του είδους οι δουλειές έχουν μειωθεί ουσιαστικά. Η σύγχρονη τεχνολογία σε όλους τους τομείς, έχει μειώσει τις απαιτήσεις για ανθρώπινη χειρωνακτική εργασία. Τώρα χρειάζεται περισσότερη δουλειά με το μυαλό παρά με τους μυς.
Αυτό φυσικά είναι καλό για την παραγωγικότητα και τις επιχειρήσεις. Δεν είναι όμως καλό για μας. Στα παλιά τα χρόνια, δεν χρειαζόταν προγραμματισμός και επιπρόσθετος χρόνος για σωματική εξάσκηση διότι αυτή συνήθως ήταν αναπόσπαστο μέρος της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Τώρα πρέπει να διαθέτουμε ώρες μετά από την καθημερινή επαγγελματική δραστηριότητα, για να κάνουμε γυμναστική, να περπατήσουμε ή να τρέξουμε και να κάνουμε κάποιο άθλημα.
Εάν δεν προγραμματίσουμε αυτά τα πράγματα και να τηρήσουμε πιστά τη δέσμευση ότι δεν θα αμελούμε τη σωματική μας άσκηση, τότε η εξίσωση χαλά: Καταθέτουμε και δεν ξοδεύουμε κιλά από την τράπεζα του σώματος μας.

Γινόμαστε πλούσιοι σε κιλά, με ψηλές καταθέσεις κιλών και η παχυσαρκία εγκαθίσταται με όλες τις σοβαρές και νοσηρές συνέπειες της.
Δεν φτάνει αυτό, ένα δεύτερο κοινωνικό φαινόμενο που και αυτό πλέον παγκοσμιοποιείται, είναι η αλλαγή του τρόπου διατροφής μας. Πάει ο παλιός καλός καιρός που στο οικογενειακό τραπέζι είχαμε ισοζυγισμένα, υγιεινά και καλοφτιαγμένα γεύματα με περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Τώρα βασιζόμαστε στα γρήγορα και έτοιμα, επεξεργασμένα φαγητά που βρίσκουμε παντού και αγοράζουμε με κάθε ευκαιρία για να μη χάνουμε χρόνο μαγειρεύοντας.
Οι γνωστές βιομηχανίες με τις αλυσίδες εστιατορίων που παρέχουν κάθε μορφής φαγητών που ετοιμάζονται γρήγορα, έχουν πλημμυρίσει τις πόλεις του κόσμου. Από την παιδική ηλικία γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή και τα κουτιά με επεξεργασμένα φαγητά γίνονται πλέον η βασική συνιστώσα στο τραπέζι μας.
Ακόμη και στο σπίτι ο χρόνος είναι περιορισμένος για καλή κουζίνα και έτσι και εκεί η εύκολη λύση των επεξεργασμένων φαγητών που ετοιμάζονται γρήγορα, προσθέτουν στην πληθώρα των περιττών θερμίδων και κιλών που φορτωνόμαστε συνεχώς.
Τα πιο πάνω που περιγράψαμε είναι σε μεγάλο βαθμό οι ένοχοι για την επιδημία παχυσαρκίας που ταλανίζει την ανθρωπότητα.
Πόσο εύκολο όμως είναι στην πραγματικότητα κάποιος να χάσει τα περιττά κιλά;
Μην έχετε ψευδαισθήσεις και μην παρασύρεστε: Δεν υπάρχουν εύκολοι και γρήγοροι τρόποι.
Στην πράξη, εδώ ισχύει όσο ποτέ άλλοτε το ότι ο δύσκολος τρόπος, μακροπρόθεσμα είναι ο καλύτερος και αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσει αποτελέσματα που θα διαρκέσουν.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πλέον καταλάβει ότι οι πολυδιαφημιζόμενες κάθε λογής δίαιτες, προγράμματα και άλλοι τρόποι γρήγορης απώλειας κιλών, δεν οδηγούν σε απώλεια βάρους που κρατά διαχρονικά.
Απλά σκεφτείτε ότι όπως δεν γίνατε ένα καλός επαγγελματίας ή ένας εξαίρετος γονιός μέσα σε λίγες μέρες απλά γιατί διαβάσατε ένα βιβλίο, έτσι δεν μπορείτε να αποκαταστήσετε την υγεία σας μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται μακροχρόνια επίμονη προσπάθεια με υπομονή και συνέπεια.
Όταν συνειδητοποιήσετε ότι η σωματική άσκηση πρέπει να παίρνει καθημερινά από τον πολύτιμο σας χρόνο όπως παίρνει για παράδειγμα το λούσιμο σας ή το πλύσιμο των δοντιών σας, τότε βρίσκεστε στο σωστό δρόμο.
Όταν τη στιγμή που γεμίζετε το πιάτο σας με φαγητό, δίνετε αυτόματα την ίδια προσοχή που χρειάζεστε όταν διασταυρώνετε το δρόμο, τότε είναι που θα πετύχετε αποτελέσματα μείωσης του περιττού σας βάρους που θα διαρκέσουν μακροχρόνια. 
Και μην ξεχνάτε ότι οι απώλειες στις καταθέσεις κιλών στην τράπεζα του σώματός μας, αντίθετα με τις οικονομικές θεωρίες, αποφέρουν πολλά σημαντικά κέρδη στον οργανισμό μας.