Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Πολλές ώρες εργασίας: Ποιοι υποφέρουν περισσότερο;

Οι γυναίκες που δουλεύουν πολλές ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες να υποπέσουν σε συμπεριφορές που βλάπτουν την υγεία τους όπως υπερφαγία, κάπνισμα και υπερκατανάλωση καφεΐνης.
Οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν πολύ διαφορετικά στην πρόκληση των πολλών ωρών εργασίας.

Οι γυναίκες κάτω από αυτές τις συνθήκες καταναλώνουν σνακ με περισσότερα λίπη και ψηλού περιεχομένου σε ζάχαρο, ασκούνται σωματικά λιγότερο, πίνουν περισσότερο καφέ και εάν είναι καπνίστριες καπνίζουν πιο πολύ από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Αντίθετα στους άνδρες, οι πολλές ώρες εργασίας δεν έχουν αρνητική επίδραση στη σωματική τους άσκηση, στην πρόσληψη καφεΐνης και στο πόσο καπνίζουν. Όμως και στους άνδρες παρατηρήθηκε αύξηση κατανάλωσης ανθυγιεινών σνακ λόγω πολλών ωρών εργασίας σε απαιτητικές δουλειές με στρες.
Οι υπερβολικές ώρες εργασίας, φαίνεται να έχουν ένα θετικό τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αυτό είναι η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και στα δύο φύλα.
Τα ενδιαφέροντα αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από εργασία ψυχολόγων του πανεπιστημίου του Λίντς του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην ουσία αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τις επιδράσεις του στρες στην κατανάλωση φαγητών και την υπερφαγία.
Το στρες βρέθηκε ότι αποδιοργανώνει τις συνήθειες και τρόπο διατροφής των ανθρώπων. Τους κάνει να επιλέγουν ανθυγιεινά φαγητά πλούσια σε λίπος και ζάχαρο, ιδιαίτερα υπό μορφή σνακ. Το στρες μειώνει την κατανάλωση φαγητών που έχουν περισσότερες υγιεινές επιδράσεις στον άνθρωπο.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι το στρες κάνει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερα λαχανικά στα γεύματα τους και οι προτιμήσεις τους συγκεντρώνονται σε ενδιάμεσα σνακ, πλούσια σε λίπη και ζάχαρα.
Στην έρευνα αυτή, οι ψυχολόγοι εξέτασαν το στρες που προκαλείται από γεγονότα ή εμπόδια ήσσονος σημασίας που συμβαίνουν εκτός και εντός του εργασιακού περιβάλλοντος όπως μια διαφωνία με ένα συνάδελφο, μια συνάντηση με τον εργοδότη, μια παρουσίαση στο χώρο εργασίας, η αποτυχία τήρησης κάποιου χρονοδιαγράμματος ή ακόμη η απώλεια των κλειδιών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι αυτοί που βιώνουν μία ή περισσότερες τέτοιες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταναλώνουν σημαντικά περισσότερα σνακ στα ενδιάμεσα των γευμάτων και λιγότερα λαχανικά, καθόλου φρούτα και τα κυρίως γεύματα τους είναι μικρότερα. 
Από τους διάφορους παράγοντες που προκαλούν στρες, είναι πιο πολύ οι ψυχολογικοί παρά οι σωματικοί παράγοντες στρες που κάνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερα ενδιάμεσα σνακ πλούσια σε λίπη και ζάχαρο.
Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους καθημερινούς παράγοντες στρες σε 4 κατηγορίες:
Παράγοντες που απειλούν το εγώ, όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή μιας διάλεξης, μιας παρουσίασης
Διαπροσωπικές συγκρούσεις, όπως οι διαφορές με συνάδελφο
Εργασιακού τύπου, όπως οι συναντήσεις με τους διευθυντές ή εργοδότες
Σωματικού τύπου, όπως ένας έντονος πονοκέφαλος ή το αίσθημα κινδύνου
Από τους παράγοντες αυτούς, οι 3 πρώτοι βρέθηκε ότι αυξάνουν την κατανάλωση σνακ με ανθυγιεινό περιεχόμενο ενώ ο τέταρτος παράγοντας που έχει σχέση με τη σωματική καταπόνηση, στην πράξη φάνηκε ότι κάνει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερα.
Μερικοί τύποι ανθρώπων επηρεάζονται περισσότερο από το στρες παρουσιάζοντας κάτω από τέτοιες συνθήκες περισσότερη κατανάλωση φαγητών και σνακ. Οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται από συναισθηματική υπερφαγία. Είναι περισσότερο ευάλωτοι στο στρες και το φαγητό για αυτούς είναι μια μορφή απόδρασης από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με λίγα λόγια όταν νιώθουν άγχος ή είναι συναισθηματικά αναστατωμένοι ή όταν αισθάνονται αρνητικά για τον εαυτό τους, καταφεύγουν στα φαγητά σε μια προσπάθεια αποφυγής των αρνητικών αυτών συναισθημάτων.
Οι γυναίκες είναι πιθανόν ότι βιώνουν περισσότερο στρες λόγω πολλών ωρών εργασίας εξαιτίας του γεγονότος ότι γνωρίζουν ότι επιστρέφοντας στο σπίτι, τις αναμένει ακόμη νέος φόρτος εργασίας. Από την άλλη είναι γεγονός ότι οι άνδρες αρέσκονται στο να εργάζονται πολλές ώρες διότι αυτό τους κάνει να νιώθουν πιο σημαντικοί. Δεν αποκλείεται επίσης ένας αριθμός από αυτούς να εργάζονται περισσότερο για να αποφεύγουν να είναι στο σπίτι και έτσι να υποχρεώνονται να κάνουν εργασίες του σπιτιού.
Συνοπτικά, βλέπουμε ότι η Βρετανική αυτή έρευνα δείχνει ότι το στρες έχει βλαβερές επιπτώσεις στη διατροφή των ανθρώπων οδηγώντας τους στην υπερβολική κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων.