Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Πρόωρη εφηβεία παρατηρείται και στα αγόρια

Τα αγόρια φαίνεται ότι μπαίνουν πλέον νωρίτερα στην εφηβεία κατά 6 μήνες με 2 χρόνια σε σχέση με τις παλιότερες γενιές, ανακάλυψε μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα αγόρια ωριμάζουν σωματικά πιο γρήγορα από ό,τι οι προηγούμενες γενιές στις ΗΠΑ, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να αναζητούν τα σημάδια της εφηβείας νωρίτερα στα παιδιά τους ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι αυτή η πρόωρη σωματική ωρίμανση δεν συμβαδίζει με την ψυχολογική, γεγονός το οποίο θα πρέπει να έχουν υπόψη γονείς.
-Παγκόσμια τάση η πρόωρη εφηβεία;

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Pediatrics», διαπίστωσε ότι τα αγόρια στις ΗΠΑ μπαίνουν στην εφηβεία 6 μήνες ως 2 χρόνια νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν. Οι συγγραφείς θεωρούν ότι αυτό δεν αποτελεί μόνο αμερικανική «τάση» αλλά ότι συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπως έχει διαπιστωθεί για τα κορίτσια. Τα τελευταία δυο χρόνια μελέτες που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ αλλά επαναλήφθηκαν και αλλού έχουν δείξει ότι τα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα εμφανίζοντας την πρώτη περίοδο σε νεαρότερη ηλικία ενώ κάποια αναπτύσσουν μαστούς ήδη από την ηλικία των 7-8 ετών.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 144 παιδιατρικά ιατρεία που αφορούσαν 4.141 αγόρια ηλικίας 6 έως 16 ετών. Βασιζόμενοι στα λεγόμενα «στάδια ανάπτυξης Τάνερ», τα οποία «μετράνε» την πορεία της εφηβείας με γνώμονα την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και την εμφάνιση τριχών, είδαν ότι  οι αλλαγές στα γεννητικά όργανα των σημερινών αγοριών ξεκινούν από την ηλικία των 9 ή 10 ετών ενώ οι τρίχες στην ηβική χώρα εμφανίζονται κατά μέσο όρο ανάμεσα στα 10 και τα 11,5 έτη.
Τόσο η «πρωτοπόρος» μελέτη Τάνερ, η οποία ήταν μακροπρόθεσμη και είχε διεξαχθεί από τη δεκαετία του 1950 ως και τη δεκαετία του 1970, όσο και άλλες μελέτες που έγιναν στη δεκαετία του 1970 είχαν εντοπίσει στα αγόρια την έναρξη των αλλαγών στα γεννητικά όργανα στα 11-12 έτη και την εμφάνιση των τριχών στην ηβική χώρα στα 12-13, δηλαδή περίπου δυο χρόνια αργότερα από τα ευρήματα της νέας μελέτης.
-Τα αίτια της πρόωρης εφηβείας
Παρά το γεγονός ότι η έλευση της εφηβείας φαίνεται να επισπεύδεται τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει η πρόωρη εφηβεία. Μετά το 2010, όταν είχε διαπιστωθεί ότι η περίοδος και η ανάπτυξη του στήθους εμφανίζονται νωρίτερα στα κορίτσια σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, κάποιοι επιστήμονες είχαν ενοχοποιήσει την πανταχού παρουσία των οιστρογόνων – των λεγόμενων και «θηλυκών ορμονών». Η εξήγηση αυτή ωστόσο δεν συνάδει με την εμφάνιση ανάλογων δειγμάτων και στα αγόρια.
Η Μάρσια Χέρμαν-Γκίντενς του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, θεωρεί ότι μια πιθανή εξήγηση είναι ίσως η παχυντική διατροφή και η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας η οποία επιφέρει αλλαγές στην έκκριση των ορμονών. «Οι αιτίες για τις οποίες αυτό συμβαίνει μπορεί να μην αποτελούν δείγμα καλής υγείας» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Φρανκ Μπίρο, επικεφαλής του τμήματος εφηβικής ιατρικής στο Παιδιατρικό Κέντρο του Σινσινάτι ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, επεσήμανε ότι το πρόσθετο βάρος που μπορεί να έχει ένα τέτοιο γεγονός στα παιδιά, αγόρια και κορίτσια. «Τώρα μάλλον η διαφορά ανάμεσα στη σωματική και την ψυχολογική τους ωρίμανση είναι μεγαλύτερη» υπογράμμισε. «Οι γονείς θα πρέπει να παρατηρούν για σημάδια πρόωρης εφηβείας και το πώς αναπτύσσονται οι κόρες και οι γιοι τους περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν».