Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Θεραπείες Τριχόπτωσης

Dr Anastasios Vekris, MD.
Η ανδρογενετική αλωπεκία ή ανδρική φαλάκρα, αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα στην εμφάνιση και ψυχολογία του σύγχρονου άνδρα. Περίπου ένας στους δύο άνδρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υποφέρουν από κάποιου βαθμού αλωπεκία ή τριχόπτωση. Πρόσφατη έρευνα (2010) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ανεβάζει το ποσοστό των ελλήνων ανδρών που πάσχουν από κάποιου βαθμού αλωπεκία, σε 38% του πληθυσμού μεταξύ 35-40 ετών.

Το πρόβλημα της τριχόπτωσης αφορά πλέον και τις γυναίκες, ακόμα και τις νέες σε ηλικία. Οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της τριχόπτωσης είναι πολύ σημαντικές, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αυτοπεποίθησης, και να επηρεάσει τις σχέσεις των ανθρώπων τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Έχει παρατηρηθεί ότι  όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες προσφεύγουν στους ειδικούς για να λύσουν το πρόβλημα της απώλειας μαλλιών.
Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη αισθητική επέμβαση στους άνδρες στο Δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery), το 2010 παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση των επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών κατά 11% σε σχέση με το 2008, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, η μεταμόσχευση μαλλιών έχει πάψει πλέον να θεωρείται ταμπού.
Με τις σύγχρονες μεθόδους μεταμόσχευσης μαλλιών είναι πλέον δυνατή η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της απώλειας μαλλιών με φυσικό, πρακτικά ανώδυνο και μόνιμο τρόπο, χωρίς αντιαισθητικά σημάδια και μόνιμες ουλές.
Άνδρες και γυναίκες που επιθυμούν να υποβληθούν σε θεραπεία για την τριχόπτωση, οφείλουν πρώτα να συμβουλευτούν έναν εξειδικευμένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα τους προτείνει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματός τους.
Οι θεραπείες για την τριχόπτωση διακρίνονται σε συντηρητικές και χειρουργικές.
Με τις συντηρητικές θεραπείες επιτυγχάνεται η επιβράδυνση ή διακοπή της τριχόπτωσης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται η φύτρωση νέων μαλλιών. Οι συντηρητικές θεραπείες της τριχόπτωσης απευθύνονται κυρίως σε νέους και σε άτομα που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της τριχόπτωσης.
Σε αντίθεση με τις επεμβατικές θεραπείες, τα αποτελέσματα των συντηρητικών θεραπειών δεν είναι μόνιμα και υποχωρούν μετά τη διακοπή της αγωγής.
Στο Cosmetic Derma Medecine, το εξειδικευμένο προσωπικό μας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της τριχόπτωσης με μία από τις συντηρητικές θεραπείες που εφαρμόζονται στο κέντρο μας:
Θεραπεία τριχόπτωσης με laser LLLT
Θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη
Θεραπεία τριχόπτωσης με φιναστερίδη
Μεσοθεραπεία τριχόπτωσης με εφαρμογή αυξητικών παραγόντων (growth factors)
Σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης της τριχόπτωσης, η δημοφιλέστερη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών σήμερα είναι η FUT (Follicular Unit Transplant)- τεχνική Strip. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ωστόσο η εφαρμογή της μπορεί να δημιουργήσει ουλές στη δότρια ινιακή χώρα ή να προκαλέσει κάκωση στα τριχοθυλάκια.
Πολλές φορές, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο strip, απευθύνονται σε ειδικούς πλαστικούς χειρουργούς σε μια προσπάθεια αποκατάστασης ή μείωσης της ουλής που έχει δημιουργηθεί από το strip.
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μια νέα καινοτόμος τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών χωρίς σημάδια και ουλές, η FUE (Follicular Unit Extraction). Τα βασικά πλεονεκτήματα της FUE είναι ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της, η αποφυγή ουλών, καθώς και τα άριστα αποτελέσματά της στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
Η τεχνική FUE εφαρμόζεται ευρέως σε περιπτώσεις αποκατάστασης φρυδιών, καθώς  αποτελεί την πιο ασφαλή, αποτελεσματική και ανώδυνη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών.
Εισήχθη το 2003 και σήμερα κερδίζει συνεχώς έδαφος λόγω του ελάχιστα επεμβατικού χαρακτήρα της. Κύριος σκοπός της τεχνικής αυτής, είναι η λήψη μεμονωμένων τριχοθυλακίων από τη δότρια χώρα χωρίς τη δημιουργία μόνιμης εμφανούς ουλής. Λόγω της μακράς καμπύλης εκμάθησης και της μεγάλης λεπτομέρειας που απαιτεί η εφαρμογή της, θεωρείται εξαιρετικά απαιτητική μέθοδος από τεχνικής πλευράς.
Το τμήμα μεταμόσχευσης μαλλιών του Cosmetic Derma Medicine είναι ένα από τα πλέον εξειδικευμένα και έμπειρα κέντρα μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι άνδρες και ανάμεσα τους αρκετοί επώνυμοι επιλέγουν τη μέθοδο FUE για την αποκατάσταση των μαλλιών τους με μόνιμο και φυσικό τρόπο.