Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ο Καφές.

Οι άνθρωποι που πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ κάθε μέρα δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Είναι μάλιστα πιθανόν ότι ο καφές, τους
προστατεύει και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι άνδρες και γυναίκες που πίνουν συστηματικά και μακροχρόνια έως 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Στην πραγματικότητα η κατανάλωση του καφέ με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ), συσχετίζεται με λιγότερες πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιακής πάθησης.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι ο καφές είχε τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια όμως νέες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν συστηματικά καφέ παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2, καρδιακή πάθηση και διάφορους τύπους καρκίνου.
Οι ευεργετικές δράσεις του καφέ φαίνεται να οφείλονται σε διάφορες φυτοχημικές ουσίες που περιέχει ανεξάρτητα από την καφεΐνη. Οι θετικές επιδράσεις αφορούν στη ρύθμιση της φλεγμονής, στη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών και στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη.
Για να ρίξουν φως στο ζήτημα της σχέσης του καφέ με την ανθρώπινη υγεία, γιατροί από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και της Μαδρίτης, παρακολούθησαν 41.736 μεσήλικες άνδρες και 84.214 μεσήλικες γυναίκες που συμμετείχαν σε μακροχρόνιες επιδημιολογικές έρευνες επαγγελματιών της υγείας (άνδρες) και νοσηλευτών (γυναίκες). Για να συμπεριληφθούν αρχικά
στις εν λόγω έρευνες, οι άνδρες και γυναίκες έπρεπε να μην είχαν καρκίνο ή νόσο της καρδίας.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, συμπλήρωναν ερωτηματολόγια κάθε 2 έως 4
χρόνια. Απαντούσαν σε ερωτήσεις και έδιναν πληροφορίες μεταξύ άλλων για
το πόσο συχνά έπιναν καφέ, το είδος καφέ που κατανάλωναν, εάν κάπνιζαν ή
όχι, τις διατροφικές τους συνήθειες και τέλος για την κατάσταση της
υγείας τους.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση που υπήρχε μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της συχνότητας θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, τους θανάτους λόγω πάθησης της καρδίας ή λόγω καρκίνου.
Η διάρκεια παρακολούθησης ήταν για τους άνδρες από το 1986 έως το 2004,
δηλαδή 18 χρόνια. Για τις γυναίκες ήταν από το 1980 έως το 2004, δηλαδή 24 χρόνια.
Στην ανάλυση των συγκριτικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν, οι ερευνητές έκαναν της αναγκαίες διορθώσεις λόγω άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την εκδήλωση νόσων και τη θνησιμότητα όπως ο δείκτης μάζας σώματος (παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος σώματος), το κάπνισμα, τη διατροφή και ειδικές παθήσεις.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι που έπιναν περισσότερο καφέ, είχαν
λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Οι γυναίκες που έπιναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή πάθηση σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καφέ. Παρουσίαζαν επίσης 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία θανάτου εκτός από καρκίνο και καρδιοπάθεια.
Στους άνδρες για τα ίδια επίπεδα κατανάλωσης καφέ, καταγράφηκε θετική επίδραση αλλά δεν ήταν σε επίπεδα για να είναι στατιστικά σημαντική.
Ο κυριότερος λόγος της χαμηλότερης θνησιμότητας που καταγράφηκε ήταν οι λιγότεροι θάνατοι λόγω καρδιακών παθήσεων στους συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερο καφέ.
Οι Αμερικανοί και Ισπανοί ερευνητές δεν βρήκαν στους μεγάλους καταναλωτές καφέ, λιγότερους θανάτους λόγω καρκίνου.
Οι συσχετισμοί που βρέθηκαν δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την καφεΐνη
αλλά με άλλα συστατικά του καφέ. Ο λόγος είναι ότι ο χαμηλότερος
κίνδυνος θανάτου υπήρχε τόσο στους ανθρώπους που έπιναν καφέ με καφεΐνη
όσο και σε αυτούς που κατανάλωναν καφέ ντεκαφεϊνέ.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι ενδιαφέροντα. Ωστόσο επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός της έρευνας και η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε δεν επιτρέπουν με βεβαιότητα να δηλωθεί ότι είναι πράγματι ο καφές που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου. Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάτι άλλο στους
καταναλωτές του καφέ που τους προστατεύει έστω και λίγο από καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.
Ακόμη ένας άλλος περιορισμός της αξίας της έρευνας, είναι το γεγονός ότι ήταν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες που δήλωναν πόσο καφέ έπιναν. Τα προβλήματα μνήμης και η υποκειμενικότητα σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να επηρεάζουν την ορθότητα των πληροφοριών που παρέχονται. 
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι δύο αυτές μεγάλες και πολύχρονες επιδημιολογικές εργασίες, μας δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ, τουλάχιστον δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε γυναίκες και σε άνδρες. Είναι μάλιστα πιθανόν ότι ευεργετούμαστε από κάποιο βαθμό προστασίας της υγείας μας, ιδιαίτερα από καρδιοπάθειες.