Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΕΛΠΙΔΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΕΗ

Σαφέστατα τα θέματα, τόσο του ρώσικου ΕΜΠΑΡΓΚΟ όσο και το θέμα της άρσης της επιστράτευσης των εργαζομένων της ΔΕΗ, είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Είναι σημαντικά, γιατί η Περιφέρεια, με τον θεσμικό της ρόλο και τους πόρους που η Πολιτεία της εμπιστεύθηκε, μπορεί και στα δύο αυτά ζητήματα να παρέμβει και να μειώσει καθοριστικά τις αρνητικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους.

Γι αυτό είναι ιδιαίτερα ατυχής, ανησυχητική και ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΕΞΟΔΗ, η επιλογή του κου Καρυπίδη να μετατρέψει από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε απλό εκδοτήριο Ψηφισμάτων.
Τα ψηφίσματα δεν θα λύσουν από μόνα τους τα προβλήματα. Ούτε των παραγωγών, ούτε των εργαζόμενων.
Τα έργα και οι συγκεκριμένες ενέργειες λύνουν τα προβλήματα.
Έργα και δράσεις περιμένουν οι παραγωγοί μας, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες και όχι μόνο ψηφίσματα.
Για το συνδυασμό μας έργα για να αντιμετωπισθεί το ΕΜΠΑΡΓΚΟ σημαίνει:
Άμεση ολοκλήρωση του κάθετου άξονα από την Λάρισα έως τη Φλώρινα και τη Νίκη για να φθάνουν τα προϊόντα μας σε 8 ώρες στο Μόναχο
Άμεση διαπραγμάτευση για να ξεκινήσουν τα οραματικά έργα της επόμενης πενταετίας, όπως π.χ το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου, του φράγματος Νεστορίου και αυτό της Τριανταφυλλιάς, που με την ολοκλήρωση των μισών αρδευτικών, θα μας ξεκολλήσουν από τις τελευταίες θέσεις των αρδευόμενων εκτάσεων στη Χώρα
Πρωτοβουλία για δημιουργία Ομάδων Παραγωγών  στη Δυτική Μακεδονία, γιατί αν κάτι μας δίδαξε ο αποκλεισμός των προϊόντων μας από τη ρώσικη αγορά, είναι ότι οι οργανωμένοι παραγωγοί, όπως του γειτονικού μας ΑΣΕΠΟΠ, κράτησαν τις τιμές παρά το ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Σημαίνει πόρους για να βγουν τα προϊόντα μας, σε αγορές τρίτων χωρών. Ο κος Καρυπίδης, παρότι εκλεγμένος Περιφερειάρχης, έλειπε δυστυχώς από το Περιφερειακό Συμβούλιο όταν συζητήθηκε το θέμα αυτό.
Και αντί να αυξήσει τους πόρους για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και των παραγωγών μας, ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΩΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ και από το μείζον επιχειρηματικό γεγονός εξωστρέφειας στη Δυτική Μακεδονία. Την Εμποροβιοτεχνική και Αγροτική  έκθεση των Κοίλων. Τον θεσμό που με κόπο έστησαν και διαχρονικά στήριξαν, οι διοικήσεις του ΕΒΕ και οι φορείς της Περιφέρειας, για να βγάλουν τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα μας έξω από τα σύνορα της Περιφέρειας.
Στο θέμα της Ενέργειας, άλλα περιμέναμε να ακούσουμε από τον Περιφερειάρχη.
Περιμέναμε να μας πει, τι ενέργειες έκανε για να έχει η Δυτική Μακεδονία φθηνό ρεύμα όπως προεκλογικά υποσχέθηκε.
Να μας πει, γιατί ενώ για τα νερά, τα εδάφη και τη Μικρή ΔΕΗ, ξιφουλκεί σε τοπικό επίπεδο, δεν έκανε  καμιά θεσμική παρέμβαση στην Κυβέρνηση, ως εκλεγμένος Περιφερειάρχης για να τα αποτρέψει.
Με παρεμβάσεις άλλων στο Νομοσχέδιο για τη πώληση της Μικρής ΔΕΗ, Η ΓΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ. Γι αυτό και το ποιο πιθανό είναι ότι δεν θα προκύψει επενδυτής. Γιατί από Αγοραστής για τη μικρή ΔΕΗ, πλέον ζητείται Επενδυτής. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που έγινε όταν κάποιοι ζητούσαν από άλλους να παραιτηθούν και άλλοι χόρευαν σέρα.
Ο κος Καρυπίδης είναι εκλεγμένος Περιφερειάρχης 4 ολόκληρους μήνες.
Γι αυτό σ΄ αυτή την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, περιμέναμε να μας πει, που βρίσκεται η έναρξη της κατασκευής της 5ης Μονάδας. Που βρίσκεται η επένδυση για τη Μελίτη ΙΙ και που για την Καρδιά V. Κυρίως περιμέναμε να μας πει τι ενέργειες προτίθεται να κάνει για να επισπεύσει αυτές τις σημαντικές για την περιοχή ενεργειακές επενδύσεις.
Να μας ενημερώσει για τις παρεμβάσεις του για τις μετεγκαταστάσεις
Να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει για την πρόβλεψη αναμονών στον αγωγό Φυσικού Αερίου εντός της Δυτικής Μακεδονίας.
Και τότε ναι να μιλήσουμε και για ψήφισμα. Ψήφισμα που ζητήθηκε να ψηφίσουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, αλλά δεν είχε καν κατατεθεί ως κείμενο!
Αυτά έπρεπε να θέσει, ως θεσμικός παράγοντας, στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Δυστυχώς δεν εμφανίστηκε. Ξεχνά πως στις δημοκρατίες για τα ζητήματα του τόπου διαπραγματεύεσαι με την Κεντρική Κυβέρνηση. Εκεί πρέπει να θέτεις τα ζητήματα, να απαιτείς για το καλό του τόπου και να πιέζεις. Όχι να ΚΡΥΒΕΣΑΙ και να κουνάς το δάχτυλο στους πολίτες.
Στο πολιτικό επίπεδο, ο κος Καρυπίδης πρέπει να μας απαντήσει τι ακριβώς εννοεί με το ψήφισμα για το ΕΜΠΑΡΓΚΟ.
Θέλει να είναι στην Ευρώπη των Περιφερειών και να έχει τους πόρους των κοινοτικών πακέτων ή θέλει να επιστρέψει τους πόρους του ΠΕΠ;
Αν ναι να μας το πει.
Ζητάει να επιστρέψουν οι παραγωγοί μας τις ενισχύσεις τις τρέχουσας και της νέας ΚΑΠ;
Να μας το πει
Γιατί για να πάρεις πόρους από το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ, πρέπει να αποδέχεσαι και τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Κοινότητας. Και μια τέτοια απόφαση της ΕΕ ήταν η απόφαση για το ΕΜΠΑΡΓΚΟ.
Κανείς μας δεν θέλει το ΕΜΠΑΡΓΚΟ και είμαι σε θέση να ξέρω, ότι δόθηκε μεγάλος αγώνας από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, για να μειωθούν στο ελάχιστο οι αρνητικές συνέπειες. Το αποτέλεσμα ήταν να μην καταλήξει ούτε ένα ροδάκινο σε χωματερή και να μην καταρρεύσει η τιμή του προϊόντος στην αγορά. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τα άλλα προϊόντα που ακολουθούν.
Βέβαια αυτή η τακτική των ψηφισμάτων κάνει σαφές στην πράξη αυτό που ο κος Καρυπίδης με ειλικρίνεια τόνιζε προεκλογικά.
Ότι δεν έχει πρόγραμμα. Ότι θα το κάνει σπίτι – σπίτι , χωριό    χωριό….. κάποτε.
Οπότε όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, βγάζεις ένα ψήφισμα για να πεις ότι κάτι έκανες.
Όμως αυτό σίγουρα δεν είναι λύση. ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ποτέ από μόνα τους, ΔΕΝ ΕΛΥΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ