Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Στο δρόμο της επαναλειτουργίας το ορυχείου Κλειδιού

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε ομόφωνα την επαναλειτουργία του ορυχείου Κλειδίου που αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα όλων των φορέων του νομού. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε: α) η έγκριση της υποκατάστασης, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης της Αναδόχου του Έργου : «Διακίνηση
υπερκειμένων αγόνων υλικών από το Ορυχείο Κλειδιού» εταιρείας «ΜΠΕΤΟΚΑΤ Α.Ε.», από την εταιρεία «ΝΕΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», για την υλοποίηση του
ανεκτέλεστου έργου προϋπολογισμού 9.806.259,17 Ευρώ και β) η οριστικοποίηση τιμών αγοράς και εξουσιοδότηση Οργάνων για την υπογραφή οριστικών συμβολαίων αγοράς έκτασης 580 στρ. στην κτηματική περιοχή Τοπικής Κοινότητας Κλειδιού του Δήμου Αμυνταίου, με σκοπό να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω εμπόδια η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.
Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης του έργου θα προσδιοριστούν μετά την κατάθεση της Εγγυητικής Επιστολής από την εταιρία που αναλαμβάνει το έργο. Οι αποφάσεις αυτές, εφόσον υλοποιηθούν άμεσα και δεν δημιουργηθούν άλλα προβλήματα, θα συμβάλλουν στην μείωση της ανεργίας στην περιοχή.
Το Λιγνιτωρυχείο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2004. Μετά από διαγωνισμό κηρύχτηκε ο ανάδοχος κηρύττοντας πτώχευση έξι μήνες μετά. Έκτοτε έγιναν προσπάθειες να λυθούν τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά προβλήματα που προέκυπταν αλλά δυστυχώς δε λειτούργησε κανονικά εδώ και 10 χρόνια.
Το λιγνιτωρυχείο σήμερα λόγω κατολισθήσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δύσκολο στην εκμετάλλευση του. Δυστυχώς τα σημερινά δεδομένα λόγο της μικρής ΔΕΗ (υπάγετε σε αυτή) δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα στην τοπική κοινωνία.
Γιατί ξαφνικά δίδετε λύση τώρα και δεν μπορούσε να δοθεί νωρίτερα;
Γιατί ο ΑΗΣ Μελίτης είχε προβλήματα λειτουργίας στο παρελθόν λόγω έλλειψης καυσίμου;
Η αρχική σύμβαση της κατασκευής προέβλεπε την τροφοδοσία από το Κλειδί, το ορυχείο της Βεύης και τα Λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας.
Ποιοι υπόσχονταν στους κατοίκους ότι θα λυθεί άμεσα και τους κρατούσαν ομήρους 10 χρόνια τώρα για ψηφοθηρικούς λόγους?
Ελπίζουμε ότι δε θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ορυχείου μετά το πέρας της συγκεκριμένης εργολαβίας και θα δοθεί οριστική λύση συνολικά για όλο το κοίτασμα. Έτσι μόνο θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη τροφοδότηση του ΑΗΣ Μελίτης.
Καλούμε τη ΔΕΗ να αναλάβει πρωτοβουλίες με μακροπρόθεσμη ισχύ (διαγωνισμός για το υπόλοιπο κοίτασμα) και να καταθέσει μελέτες για την απρόσκοπτη εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείο Κλειδιού.
Να εξασφαλίσει την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων με στοχευόμενους διαλόγους. Επίσης να εξασφαλίσει της εκτάσεις αυτές για την ανάπτυξη του ορυχείου.
Οι αποφάσεις αυτές, εφόσον υλοποιηθούν άμεσα και δεν δημιουργηθούν άλλα προβλήματα, θα συμβάλλουν στην μείωση της ανεργίας στην περιοχή και θα δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, η οποία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το εν λόγω ορυχείο, που αποτελεί ιδιοκτησία της.  
Μέλημα μας είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή μας και ειδικότερα στο νομό μας, μειώνοντας τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που έχουμε.
Λέμε ναι στην ανάπτυξη με όρους διαφάνειας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε όπου υπάρχουν εργασιακές αδικίες και εκτροπές.
Ο πολύπαθος αυτός τόπος ζητά το αυτονόητο ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.
ΦΛΩΡΙΝΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014                                                     
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ε.Κ.Φ.