Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Θέμα : « Προσπάθεια στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών μέσω ευνοϊκότερων όρων δανεισμού ».

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ YΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Κύριοι Υπουργοί,
Με αφορμή τα όσα έχουμε διαβάσει στον Τύπο για την ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων με βάση τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας Ελλάδος, θα ήταν καλό, να ενισχυθεί η θέση του μικρομεσαίου δανειολήπτη επιχειρηματία που φτάνει στο έσχατο μέτρο να μεταβιβάσει το ακίνητό του στην τράπεζα.

Στην περίπτωση που η εταιρεία δανειολήπτης επιλέξει να μεταβιβάσει το προσημειωμένο ακίνητό της στην τράπεζα για να εξοφλήσει μέρος ή ολόκληρο το δάνειό της ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, «ο Κώδικας Δεοντολογίας» στη σημερινή του μορφή, δεν προβλέπει τον τρόπο προσδιορισμού της τιμής του ακινήτου.
Τέλος στις συμβάσεις leasing ακινήτων, όταν μία επιχείρηση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον το ενοίκιο του leasing, καθίσταται ληξιπρόθεσμα και απαιτητά όλα τα υπόλοιπα μισθώματα έως τη λήξη της σύμβασης.
Ερωτάστε:
Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε η τράπεζα να υπολογίζει την αξία του ακινήτου στην αξία που το εκτίμησε όταν το προσημείωσε;
Σκοπεύετε υπό προϋποθέσεις πραγματικής αδυναμίας τόσο της επιχείρησης όσο και των μετόχων της, να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα των συμβάσεων leasing ακινήτων;
Αθήνα, 31/7/2014                                               

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ                                                                                      
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ                                                                                      
ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ