Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ποδήλατο… υγεία οικονομία!

Σκελετός ποδηλάτου – Τιτάνιο.
Το τιτάνιο είναι ένα από το πιο ανθεκτικά αλλά και πιο ακριβά υλικά. Πολλοί ποδηλάτες και ειδικοί πιστεύουν ότι το τιτάνιο συνδιάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά όλων των άλλων υλικών. Συναγωνίζεται το αλουμίνιο στο βάρος και είναι όσο «άνετο» στην οδήγηση όπως το ατσάλι. Κατά πολλούς χρήστες του τιτανίου, ο σκελετός από τιτάνιο είναι «ζωντανός» και σε «σπρώχνει», δίνοντας περισσότερη δύναμη, σε κάθε πεταλιά σου.

Οι δύο πιο γνωστοί τύποι τιτανίου είναι οι 3ΑΙ/2.5V και 6ΑΙ/4V. Οι τύποι αυτοί αναφέρονται στο ποσοστό κράματος αλουμινίου (ΑΙ) και βαναδίου (V) που χρησιμοποιείται στο τιτάνιο. Το 6ΑΙ/4V είναι πιο ακριβό, ελαφρύτερο, και σκληρότερο. Παρ' όλα αυτά, και τα δύο αυτά κράματα τιτανίου είναι πάρα πολύ καλά και μπορούν μάλιστα να χρησιμοποιηθούν συνδιαστικά σε ένα σκελετό αλουμινίου.
Μόνο ορισμένες εταιρίες κατασκευάζουν πιρούνια τιτανίου εξαιτίας του υψηλού κόστους κατασκευής τους. Επίσης, τα πηρούνια τιτανίου χρειάζονται κάποια επιπλέον ενίσχυση στο πάνω μέρος τους και αυτό τα καθιστά πιο βαριά από άλλους ανταγωνιστές τους. Αυτοί οι δύο λοιπόν παράγοντες, κόστος και βάρος είναι και οι λόγοι για τους οποίους θα δείτε σκελετούς τιτανίου να πωλούνται με πηρούνια από ανθρακονήματα.