Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Βιβλιοπαρουσίαση: Η αναγγελία μιας καταγγελίας

Ένα βιβλίο θεματοφύλακας με 166 σελίδες, πλούσια βιβλιογραφία με συγγραφικό υλικό σπάνιο  και εξαιρετικό, πολύ καλά προσεγμένο και γραμμένο.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα.
Ο Φώτης Γεωργίου ή Νόνας, γεννήθηκε στο Βροντερό Πρεσπών Φλώρινας. Στο χωριό αυτό τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο στο Λαιμό και το Λύκειο στη Φλώρινα. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Σχολής και απόφοιτος της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σήμερα εργάζεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Λίγα λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου.
Οι τόσο ζωντανές και λεπτομερείς εικόνες, αλλά και τα κωμικά βιώματα από το μικρό χωριό του συγγραφέα, που αποτελεί μια μικρογραφία της αλλοτινής επαρχιακής πραγματικότητας, μεταφέρουν στον αναγνώστη έντονα συναισθήματα και τη νοσταλγία για τη φτωχική και αθώα περίοδο των χρόνων εκείνων...

Ταυτίζεται η ζωή μ' ένα ταξίδι στην Ομηρική - Καβαφική Ιθάκη και καταγγέλλεται στη συνείδηση του αναγνώστη.
Η αλαζονική συμπεριφορά, που υπηρετεί το "Εγώ" αντί το "Εμείς".
Η υποτακτική στάση του πολίτη του πολίτη του κόσμου που οδηγεί στην περαιτέρω αύξηση της ήδη υπάρχουσας κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας.
Η "βουβή" στάση της παγκόσμιας πνευματικής κοινότητας που μένει αδιάφορη μπροστά στην απληστία των "λίγων" εις βάρος των δισεκατομμυρίων πολιτών του κόσμου.

Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των δίγλωσσων Βλαχόφωνων και Σλαβόφωνων Ελλήνων οι οποίοι αποτελούν εκλεκτά πληθυσμιακά τμήματα και έχουν προσφέρει τα μέγιστα σε κάθε εθνική υπόθεση χωρίς αυτό να έχει αναδειχτεί επαρκώς από την ελληνική ιστοριογραφία.