Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Οι ιατρικές συνέπειες της σεξουαλικής βίας είναι σοβαρές.

Ο φυσικός τραυματισμός μπορεί να απειλήσει την ίδια τη ζωή και πολλά θύματα βιασμού κινδυνεύουν να μολυνθούν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά καθώς η αναγκαστική συνουσία έχει αποτέλεσμα τραυματισμούς και αιμορραγίες, γεγονός που διευκολύνει τη μετάδοση του ιού. Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες εξαιτίας του βιασμού μπορεί να αναγκάσουν τις γυναίκες να επιδιώξουν μια έκτρωση χωρίς ιατρική επίβλεψη . Οι ΓΧΣ έχουν αντιμετωπίσει περιπτώσεις φλεγμονωδών λοιμώξεων της πυέλου και σηψαιμίας που προέκυψαν από τέτοιες πρακτικές. Στα προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας περιλαμβάνονται επίσης διακοπές ή ανωμαλίες του έμμηνου κύκλου ή καθυστέρηση στη σύλληψη.

Ψυχολογικές συνέπειες
Ο βιασμός οδηγεί σε μακρόχρονο ψυχικό τραυματισμό και πόνο. Μερικές φορές αυτός ο τραυματισμός παίρνει τη μορφή ψυχικών διαταραχών, ενώ άλλες φορές εμφανίζεται με λιγότερο αυτονόητους τρόπους, όπως ντροπή, ενοχή, διαταραχή του ύπνου, δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία και απομόνωση. Πολλές γυναίκες αναφέρουν συνεχή φόβο. άγχος, ενοχλητικές αναμνήσεις και αναδρομές στο παρελθόν, στοιχεία που εδράζονται στην εμπειρία του φόβου ότι θα θανατωθούν ή θα ακρωτηριαστούν. Άλλες ασθενείς παραπονούνται για ένα μόνιμο αίσθημα αδιαθεσίας, μειωμένη όρεξη και απουσία σεξουαλικής επιθυμίας. Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας ή ο πόνος κατά τη συνουσία είναι ιδιαίτερα κοινά συμπτώματα που συχνά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικογενειακή ζωή και τις σχέσεις. Η ταχυκαρδία είναι σύμπτωμα άγχους και η καθημερινή φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού συχνά παρεμποδίζεται από κόπωση που προκαλείται από εφιάλτες και άλλες διαταραχές ύπνου.
Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
Πέρα από το σωματικό και ψυχικό τραυματισμό που προκαλείται από τη σεξουαλική βία, η γυναίκα που έχει υποστεί βιασμό συχνά στιγματίζεται από την κοινότητα και μερικές φορές απορρίπτεται από το σύζυγό της. Αυτές οι γυναίκες, απομονωμένες και στιγματισμένες, αναγκάζονται στη συνέχεια να φύγουν από το σπίτι τους και να ζήσουν στην ανέχεια. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αρθεί το στίγμα του βιασμού, ώστε τα θύματα να μπορέσουν να ανακτήσουν τα μέσα επιβίωσής τους και την πλήρη θέση τους στην κοινωνία.