Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Νέο αντισυλληπτικό χάπι.

Πολλές γυναίκες επιθυμούν την πλήρη κατάργηση της περιόδου. Ιδιαίτερα γυναίκες που υποφέρουν έντονα κατά την περίοδο διότι παρουσιάζουν δυνατούς πόνους στην κοιλιά, πονοκέφαλο, αναγούλες, πόνο στο στήθος και σημαντικά συναισθηματικά προβλήματα, μπορούν να ευεργετούνται από φάρμακο που σταματά τη μηνιαία έμμηνο ρύση.
Τώρα για πρώτη φορά έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από  την αρμόδια αρχή, τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug
Administration, FDA),
το φάρμακο Lybrel που είναι αντισυλληπτικό το οποίο καταργεί την περίοδο για όσο χρονικό διάστημα το παίρνει η γυναίκα.
Το φάρμακο αυτό περιέχει χαμηλές δόσεις μιας συνθετικής προγεστερόνης (λεβονοργεστρέλη, 90 μικρογραμμάρια) και οιστρογόνου (αιθινυλοιστραδιόλη, 20 μικρογραμμάρια). Η γυναίκα λαμβάνει το φάρμακο μία φορά κάθε μέρα για 365 μέρες χωρίς διακοπή. Η συνεχής χορήγηση του φαρμάκου, καταστέλλει τους μηχανισμούς που προκαλούν την περίοδο.
Το νέο φάρμακο Lybrel είναι αποτελεσματικό τόσο ως αντισυλληπτικό όσο και για την κατάργηση της περιόδου. 
Επισημαίνεται ότι τα συνήθη αντισυλληπτικά, λαμβάνονται από τη γυναίκα μία φορά κάθε μέρα για 21 μέρες και μετά ακολουθεί μία εβδομάδα διακοπής του φαρμάκου. Κατά την εβδομάδα που η γυναίκα δεν λαμβάνει το αντισυλληπτικό, έχει την περίοδο της.
Η χορήγηση του φαρμάκου Lybrel, δεν βρέθηκε σε έρευνες να έχει μεγαλύτερους κίνδυνους για τις γυναίκες που το παίρνουν συνεχώς συγκριτικά με τη χρήση των συνηθισμένων αντισυλληπτικών.
Κάποτε χρειάζονται μερικοί μήνες λήψης του φαρμάκου μέχρι που να επιτευχθεί η πλήρης καταστολή της περιόδου (αμηνόρροια). Όσο περισσότερο μια γυναίκα
παίρνει το φάρμακο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πετύχει την αμηνόρροια.
Όμως σε μερικές γυναίκες, παρατηρήθηκε ότι παρουσιάζονταν με μεγαλύτερη συχνότητα απώλειες αίματος ανεξάρτητα από το πόσο χρονικό διάστημα έπαιρναν το φάρμακο.
Υπήρχαν γυναίκες που ανέφεραν ότι η περίοδος που έχουν στην εβδομάδα διακοπής όταν παίρνουν τα συνηθισμένα αντισυλληπτικά, είναι ένα σημείο που δείχνει ότι δεν είναι έγκυες και αυτό τις κάνει να νιώθουν πιο καλά.
Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με το Lybrel διότι η περίοδος καταργείται πλήρως.
Το νέο φάρμακο πλήρους κατάργησης της περιόδου, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο από γυναίκες που παρουσιάζουν έντονο πόνο, μεγάλη απώλεια αίματος ή άλλα σημαντικά προβλήματα κατά την περίοδο τους. Υπάρχουν όμως και γυναίκες που ενώ παίρνουν το Lybrel, συνεχίζουν να έχουν απώλειες αίματος και έτσι για αυτές, το φάρμακο μπορεί να μην είναι κατάλληλο.
Η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί ότι το νέο χάπι δεν είναι κατάλληλο για όλες τις γυναίκες. Περίπου 50% των γυναικών που το δοκίμασαν σε κλινικές έρευνες, το διέκοψαν λόγω του ότι παρουσίαζαν απρόβλεπτα απώλεια αίματος.
Η νέα αυτή εξέλιξη δεν είναι ευπρόσδεκτη από όλους. Υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι επιθυμητό να διακόπτεται μακροχρόνια, μια φυσιολογική λειτουργία με τη δημιουργία μιας τεχνητής ορμονικής κατάστασης. Βέβαια για γυναίκες που έχουν σοβαρό προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, οι απόψεις συγκλίνουν για τη χρησιμότητα της ορμονικής κατάργησης της περιόδου.
Μέχρι σήμερα, οι γυναικολόγοι για να βοηθούν τις ασθενείς τους να ελαχιστοποιούν τα προβλήματα της περιόδου, σύστηναν τη συνεχή λήψη των συνηθισμένων αντισυλληπτικών φαρμάκων.
Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν είναι κατάλληλα για όλες τις γυναίκες.
Οι περισσότερες παρενέργειες που προκαλούν δεν είναι σοβαρές.
Οι σοβαρές παρενέργειες συμβαίνουν σπάνια.
Οι σοβαρές επιπλοκές των αντισυλληπτικών που μπορούν να απειλούν τη ζωή περιλαμβάνουν τη θρόμβωση, τα εγκεφαλικά επεισόδια και την καρδιακή προσβολή. Οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται σημαντικά στις γυναίκες που καπνίζουν και ακόμη περισσότερο στις καπνίστριες άνω των 35 ετών.
Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, δεν πρέπει να καπνίζουν.
Μερικές γυναίκες είναι προτιμότερο να μην παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, ιδιαίτερα οι γυναίκες που έπαθαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβωση, ορισμένες μορφές καρκίνου ή ηπατικές παθήσεις. Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες που παρουσιάζουν ανεξήγητη κολπική απώλεια αίματος ή αυτές που είναι ή μπορεί να καταστούν έγκυες.
Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν προστατεύουν από τη μόλυνση με το ιό HIV που προκαλεί το AIDS και ούτε από τις άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από το σεξ.
Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες πρέπει να ζητούν από το γιατρό τους συμβουλή για την καλύτερη αντισυλληπτική μέθοδο που ταιριάζει στη δική τους περίπτωση σύμφωνα με το ιατρικό τους ιστορικό και κατάσταση.