Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Podium Νέων Καλλιτεχνών στο Ωδείο Φλώρινας

Το Podium Νέων Καλλιτεχνών είναι ένας νέος θεσμός που ξεκινά το Ωδείο έχοντας έναν διπλό εκπαιδευτικό σκοπό.
Η αρχή έγινε στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς με την διοργάνωση δύο ρεσιτάλ των νέων και πολλά υποσχόμενων Φλωρινιωτών καλλιτεχνών Παύλου Νίκου και Κυριάκου Πέτρου, οι οποίοι παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία στο κοινό της πόλης το πρόγραμμα των διπλωματικών τους εξετάσεων.
Η στιγμή της ολοκλήρωσης των πολυετών σπουδών μουσικής με την εξέταση πτυχίου ή διπλώματος σε κάποιο όργανο αποτελεί μία από τις ιδιαιτέρως σημαντικές στιγμές στη σπουδή και τη ζωή ενός καλλιτέχνη.
Κι αυτό γιατί καλείται να υποστηρίξει ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα διάρκειας μιάμισης περίπου ώρας ενώπιον επιτροπής εγκεκριμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου κρίνεται και βαθμολογείται για το σύνολο των σπουδών του και το επίπεδο των ικανοτήτων του. Οι ευκαιρίες όμως που δίνονται σε κάποιον σπουδαστή για να δοκιμάσει το πρόγραμμά του ενώπιον κοινού πριν την τελική εξέταση είναι ελάχιστες σε πανελλήνιο επίπεδο.
Ο νέος θεσμός του Podium Νέων Καλλιτεχνών έρχεται να δημιουργήσει μια φιλόξενη έδρα, διευρύνοντας τη συμμετοχή και σε νέους ταλαντούχους σπουδαστές εκτός Φλώρινας, οι οποίοι αποκτούν μια επιπλέον ευκαιρία να δοκιμαστούν και να τελειοποιήσουν τις επιδόσεις τους.
Το άμεσο όφελος για τους μαθητές του Ωδείου είναι ότι μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά έναν καλλιτέχνη -που κάποτε ήταν στο δικό τους επίπεδο- να ασκείται στο υψηλότερο επίπεδο σπουδών, να μιλήσουν μαζί του, να συνειδητοποιήσουν την δική τους εξέλιξη κι έτσι να βάλουν νέους στόχους για τις μουσικές τους σπουδές. Θα φιλοξενηθούν για το λόγο αυτό ρεσιτάλ διαφόρων οργάνων.
Ο θεσμός του Podium Νέων Καλλιτεχνών ξεκινά με το ρεσιτάλ πιάνουτου Διονύση Παντή το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18.30 στην μικρή αίθουσα συναυλιών του Ωδείου, με έργα J.Brahms, S.Prokofiev, C.Franck. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ο Διευθυντής του Ωδείου Φλώρινας
Βασίλης Κίτσος
-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΝΤΗ-
Ο Διονύσης Παντής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την Ιωάννα Πολυζωίδου. Από το 2006 μέχρι και σήμερα σπουδάζει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της Άννιας Χατζησυμεωνίδου (τάξη διπλώματος). Από το 2010 είναι φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις συναυλίες : 2007 Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (3 μακεδονικοί χοροί για 2 πιάνα), 2007 Δημοτικό Ωδείο Συκεών και Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με έργα Shumann αντίστοιχα, 2008 Πολιτιστικού Κέντρου Έδεσσας, 2009 Δημοτικού Ωδείου Λαμίας, 2013 Πολιτιστικό κέντρο Εκάβη (Κατερίνη)και σε πολλές εκδηλώσεις του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ.α . Επίσης το 2013 συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των ρεσιτάλ νέων καλλιτεχνών.
Έχει πάρει μαθήματα με τον V. Merzanov στην ακαδημία της Μόσχας το 2009 και σεμινάρια με το Γ. Θυμή στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Έχει διακριθεί με πρώτο Αριστείο και χρηματικό έπαθλο στο μουσικό διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν. (2009) καθώς επίσης και με τη διάκριση της δεύτερης θέσης στον μουσικό διαγωνισμό «ΦΙΛΩΝ» (2011).
Από το 2011 παρακολουθεί μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας με τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη.
Από την ίδια χρονιά είναι μέλος της μικτής χορωδίας Θεσσαλονίκης.
Επίσης, δημιούργησε το duo «Εμμέλεια» μαζί με τη βιολονίστα Χριστίνα Ράπτη και συμμετείχαν στο φεστιβάλ του Πηλίου (2012) και σε συναυλίες.