Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τσοκτουρίδου Παρθένα: ο «Όλυμπος» της γνώσης και της προσφοράς!

Η αυτοβιογραφία της Τσοκτουρίδου Παρθένας,  παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Πρόκειται για ένα πρόσωπο που υπηρέτησε και υπηρετεί την τέχνη… ανιδιοτελώς πιστός «στρατιώτης» στις επάλξεις της γνώσης!
Σημάδεψε με τον δικό της τρόπο την ιστορία της λαογραφίας, παράδειγμα προς μίμηση για  όλους εμάς!
Διαβάζοντας την παρακάτω αυτοβιογραφία της ένοιωσα τόσο «μικρός»… αλλά παράλληλα και τόσο μεγάλος που έχω την τύχη να συνεργάζομαι με την κ. Τσοκτουρίδου!!!
Σπύρος Α. Ηλιάδης
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ - ΕΚΔΟΤΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Τσοκτουρίδου Παρθένα.
-Γεννήθηκα στην Πτολ/δα του Ν. Κοζάνης το 1963 και είμαι κάτοικος της Κοινότητας Κομνηνών Εορδαίας. Γνωρίζω δυο γλώσσες: την Γαλλική και την Αγγλική. Παντρεύτηκα το έτος 1981 τον Ιωάννη Τσοκτουρίδη, με τον οποίο απέκτησα ένα γιο, τον Ιωσήφ. Σήμερα είμαι γιαγιά, με δυο εγγονούλες, την Παρθένα και την Ιωάννα.
-Από το έτος 1987 δίδαξα την Αγγλική γλώσσα στο Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης Πτολ/δας έως το 1989 (Κομνηνά – Μεσόβουνο -  Γαλάτεια – Ερμακιά) παρακολουθώντας ταυτόχρονα μαθήματα δημοσιογραφίας, ζωγραφικής & κεραμικής. Παράλληλα συμμετείχα σε συναυλίες τραγουδώντας σε μουσικό συγκρότημα του Κέντρου Λαϊκής Επιμόρφωσης στην Εορδαία και πήρα μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Εορδαία.
-Από 1988 – 1991 διετέλεσα Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Κοινότητας Κομνηνών και με δική μου σκηνοθεσία ανέβασα μαθητικά θεατρικά σκετσάκια στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πενηνταήμερου, τα οποία και παρουσίασα μαζί με την μαθητική θεατρική ομάδα του σχολείου στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Πτολ/δας, με παρουσίαση προγράμματος την κοινωνιολόγο Δήμητρα Γιάχου.

-Στις 22/2/1990 τελείωσα την Σχολή Κομμωτών «Σπέσιαλ Χτένα» Καβάλας στο παράρτημα της Κοζάνης. Παράλληλα δίδασκα στα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Θεσ/νίκης «ΑΘΗΝΑ» στα παραρτήματα Ανατολικό και Κομνηνά Εορδαίας.
-Το 1991 παρακολούθησα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 120 ωρών «Συντήρηση ανθρωπολογικών ευρημάτων» της ΑΝΚΟ στον Δήμο Πτολ/δας με εισηγητές τους Ανθρωπολόγους Άρη και Νικόλαο Πουλιανό. Δραστηριοποιήθηκα στην περιοχή Πτολ/δας με την ομάδα εκπαίδευσης στην εύρεση παλαιοντολογικών οστών και ασχολήθηκα με την στρωματογραφία εδάφους, την εξερεύνηση σπηλαίων, τη σχεδίαση των οστών και τη φωτογράφηση τους. Διετέλεσα Ταμίας της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδας στο παράρτημα της Πτολ/δας με ανάλογες δραστηριότητες έως το 1993.
-Το 1992 συνέχισα τη δραστηριότητα της σκηνοθεσίας και το ανέβασμα θεατρικού έργου συμμετέχοντας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Κομνηναίεια 1992» ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Κοινότητας Κομνηνών. Επίσης παρακολούθησα για δεύτερη φορά  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 250 ωρών «Συντήρησης ανθρωπολογικών ευρημάτων» της ΑΝΚΟ στον Δήμο Πτολ/δας με τους ως άνω εισηγητές.
-Στις 23/6/1993 απέκτησα το “Certificat fin d’ Etudes” της ABC PARIS – Σχεδίου - Ζωγραφικής. Εκείνη τη χρονιά προσλήφθηκα στη ΔΕΗ ΑΕ ως Διοικητικοοικονομικός Υπάλληλος.
-Το 1994 εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο «Οι πατρογονικές ρίζες των Κομνηνιωτών», ιστορικό-λαογραφικό, εκδόσεις «Δίπτυχο», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αρκετοί ήταν οι φοιτητές που έκαναν τις εργασίες τους βασισμένοι σ’ αυτό το βιβλίο, με σύσταση των καθηγητών του Πανεπιστημίου τους. Εκείνη τη χρονιά παρακολουθούσα ταυτόχρονα σεμινάρια MS-DOS κάνοντας τα πρώτα μου βήματα στην μάθηση της πληροφορικής. Μου ζητήθηκε επίσης από τον σκηνοθέτη Γ. Σιαπανίδη να γράψω μια θεατρική διασκευή για κουκλοθέατρο, το οποίο με τον τίτλο «Αίσωπε αγαπητέ» παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
-Από το 1995-1999 παρακολούθησα σεμινάρια πληροφορικής και έμαθα όλα τα προγράμματα των Windows.
-Από  1996-1998 ασχολήθηκα με την έρευνα, τη μελέτη, τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή της ιστορίας του Δήμου Βερμίου.
-Το 2000 εισχώρησα στην Θεατρική ομάδα Πτολ/δας «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ». Παρακολούθησα το Σεμινάριο Θεάτρου που οργανώθηκε, με σκηνοθέτη τον Δαμιανό Κων/νίδη και συμμετείχα στην οργάνωση εκτέλεσης θεατρικού έργου.
-Από 2000 – 2002 διετέλεσα Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών και δραστηριοποιήθηκα με την οργάνωση και την παρουσίαση Παραδοσιακών Μουσικοχορευτικών Φεστιβάλ, τα οποία παρουσιάστηκαν και σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της Δυτικής Μακεδονίας.
-Το 2001 έπαιξα ως ερασιτέχνης ηθοποιός στην ως άνω θεατρική ομάδα το έργο: «Ο Μίδας έχει αυτιά γαιδάρου» σε σκηνοθεσία της Μαίης Κοκίδου.
-Το 2002 εισχώρησα στην ποιητική Απαγγελτική Ομάδα Πτολ/δας με Εισηγητή τον Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Μίμη Σουλιώτη με τον οποίο κάναμε ποιητικές παρουσιάσεις στη Δυτική Μακεδονία επί δύο συνεχή έτη, όπως παρουσίαση βιβλίου της  κας  Όλγας Ντέλα, του Κώστα Διαμαντίδη και της ποιητικής συλλογής του Καβάφη στο Δήμο Φλώρινας. 
-Επίσης, εκείνη τη χρονιά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο μου (Ιστορικο-λαογραφικό) με τίτλο: «Η προγονική ιστορία του Δήμου Βερμίου», το προϊόν της  επίπονης προσπάθειας  των τριών προαναφερόμενων ετών (1996-1998) για τη συγκέντρωση υλικού και από τα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Βερμίου. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «ΚΟΜΝΗΝΙΩΤΙΚΑ 2002» από εμένα την ίδια και τον τότε Νομάρχη Πασχάλη Μητλιάγκα.
-Τον Δεκέμβριο παρακολούθησα (6-8/12) Σεμινάριο «Δημιουργικού Γραψίματος» στην πόλη των Γιαννιτσών, το οποίο διοργάνωσαν ο Δήμος, το Δ.Ε.Π.Α., ο Σύλλογος Φίλων του Βιβλίου, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ν. Πέλλας, η Σχολική Σύμβουλος Π.Α. (Ν. Πέλλας). Το Ευρωβαλκανικό Άσυλο Ποίησης, το «Βιβλιολογείον» Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας Α.Π.Θ., με εισηγητές τους κ.κ. Μ. Σουλιώτη, Α. Ανδρέου, Σ. Νικολαίδου, Θ. Βαλτινό και Ι. Αρβανίτη, με τα εξής θέματα: Αφηγηματικές ασκήσεις, Ιστορία-Λογοτεχνία, Απόψεις περί γραψίματος, Περί εμπνεύσεως και άλλων δαιμονίων, Το συρτάρι του συγγραφέα, Ο Συγγραφέας, Εσείς και εγώ, Ιστορία ή και θρύλος, Η θεμελίωση της Μητρόπολης Γιαννιτσών, Το δημιουργικό γράψιμο στην εκπαίδευση, Το δημιουργικό γράψιμο, Ο συγγραφέας πρέπει να επαγρυπνεί,  Αφηγηματικές ασκήσεις και Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.
-Το 2004 η θεατρική ομάδα της Πτολ/δας  «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ» ανέβασε τη θεατρική διασκευή μου «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» (13-15/2), σε σκηνοθεσία της Νηπιαγωγού και Ακαδημαϊκής Καθηγήτριας Μουσικής Μ. Κοκίδου, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
-Το 2005 παρουσίασα την εικοσάχρονη πολιτιστική μου μελέτη: «Ο Μωμόγερος στη σκιά του Μώμου» σε φιλολογική βραδιά της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις των Κομνηνών, η οποία έγινε αποδεκτή απ’ όλο τον κόσμο. Συμμετείχε στην απαγγελία ποιημάτων ο σκηνοθέτης & ηθοποιός κ. Γιώτης Βασιλειάδης.
-Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς συμμετείχα στους Πανελλήνιους Ποιητικούς αγώνες στο 1ο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσ/νίκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης) και συμμετείχα με ποιήματα μου στην έκδοση ομαδικού βιβλίου με τίτλο: «Ανθολογία ποίησης», εκδόσεις «Υδρόγειος», υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.
-Τον Οκτώβριο προλόγισα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολ/δας στην εκδήλωση της Ανοικτής Σκηνής Ποιητών “ALE AMOROZA” η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Μανώλη Αναγνωστάκη.
- Επίσης, παρουσίασα το ποιητικό βιβλίο του ποιητή κ. Αλέξανδρου Ακριτίδη με τίτλο: «Λέξεις που ψάχνουν για φτερά» στον Κρόκο Κοζάνης.
-Το 2006 έγινα δεκτή ως Μέλος στην Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας. Εκείνη τη χρονιά εξέδωσα και το τρίτο βιβλίο μου, ποντιακή θεατρική παραγωγή,  με τίτλο: «Οι Κοτζαμάνοι ιμνύσταν Μωμόγεροι», στον εκδοτικό οίκο “Copy House”. Η δραστηριότητα αυτή μαζί με το Βιογραφικό μου συμπεριλήφθηκε στην Ποντιακή Εγκυκλοπαίδεια του Μαλλιάρη στον 11ο τόμο και στην πανελλαδική εφημερίδα «ΠΟΝΤΟΣ».
-Μες το χειμώνα του 2006 παρουσίασα το βιβλίο της κας Βασιλικής Αξαρλή με τίτλο: «Μικρασιάτικο Θυμητάρι» κάνοντας την λογοτεχνική ανάλυση των ποιημάτων στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης. Επίσης, έγινα Μέλος και του Εικαστικού Συλλόγου «Άρης Γαρουφαλίδης» Πτολ/δας.
-Το 2007 (Φεβ’) παρουσίασα με άλλους λογοτέχνες το βιβλίο της κας Βασιλικής Αξαρλή με τίτλο: «Νέοι Ποιητικοί ορίζοντες» κάνοντας την λογοτεχνική ανάλυση των ποιημάτων της στη Σίνδο Θεσ/νίκης.
Παράλληλα καλέστηκα στο τηλεοπτικό κανάλι ΤΟΡ Κοζάνης από τον κ. Δημ. Τσαβδαρίδη και παρουσίασα το έθιμο των Μωμόγερων μαζί με το βιβλίο μου.
-Ο Δήμος Πτολ/δας ανέβασε με τη θεατρική ομάδα της Πτολ/δας  «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ» για δεύτερη φορά τη θεατρική διασκευή μου: «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» στην Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου με μεγάλη επιτυχία και απαίτηση του κοινού να επαναληφθεί και πάλι η εκτέλεση του θεατρικού έργου.
-Την άνοιξη, στη Γιορτή της Μάνας, καλέστηκα ως Κεντρική Ομιλήτρια στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης. Η ομιλία παρουσίασε ενδιαφέρον και παρουσιάστηκε στα τοπικά κανάλια και στις εφημερίδες. Συμμετείχε στην απαγγελία ποιημάτων ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Παναγιώτης Βασιλειάδης.
Την άνοιξη πάλι, συμμετείχα στον 1ο Λογοτεχνικό Ποιητικό Διαγωνισμό Θεσ/νίκης και την έκδοση ομαδικού βιβλίου με τίτλο: «Οι ποιητές γιορτάζουν την άνοιξη», εκδόσεις «Υδρόγειος», υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, αποσπώντας ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜΗΣ.
- Έγινα Μέλος της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού» και τον Σεπτέμβριο απέσπασα ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ, γιατί είχε συμπεριληφθεί το Βιογραφικό μου στο ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ και απέσπασα ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ από τη συμμετοχή μου στον Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό που είχε θέμα: «Ειρήνη, πανανθρώπινο αγαθό», έκδοση ποιητικού ανθολογίου το 2008.
-Στις 15/10/2007 απέσπασα δύο Επαίνους από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας σε εσωτερικό διαγωνισμό με θέμα: «Ο Μακεδονικός Αγών 1903-1908» (Β΄ΕΠΑΙΝΟΣ ΠΕΖΟΥ & Β΄ΕΠΑΙΝΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ).
-Τον Νοέμβριο παρουσίασα το βιβλίο του ποιητή κ. Αλέξανδρου Ακριτίδη «Αλαργινή ηχώ» στον Εύοσμο Θεσ/νίκης.            Συμμετείχε στη απαγγελία ποιημάτων ο λογοτέχνης και καλλιτέχνης κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος (Αρκέτος) και μουσικό συγκρότημα της Θεσ/νίκης.
- Στις 14/12/2007 συμμετείχα στο Φεστιβάλ Ποίησης της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού» που οργανώθηκε στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσ/νίκης υπό την αιγίδα του Δήμου και συμπεριλήφθηκα στο βιβλίο «Φθινοπωρινές νότες» της «Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος» και της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού», έκδοση 2008.
-Επίσης, εκδόθηκε το βιβλίο ποίησης  «Ερωτικός Μάϊος» της Θεσ/νίκης. Ε’ Τόμος – 2007, Ανθολογία Ερωτικής Ποίησης από την Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και το βιβλίο ποίησης «Φθινοπωρινές Νότες» από την Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και την Αμφικτυονία Ελληνισμού, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν ποιήματα μου με τα βιογραφικά μου.
-Ποιήματα μου συμπεριλήφθηκαν και στην έκδοση βιβλίου του Εκδοτικού Οίκου «Υδρόγειος», 2007, με τίτλο «Πόλεμος και Ειρήνη».
- Τον Φεβρουάριο του 2008 η «Αμφικτυονία Ελληνισμού» με επέλεξε ως εκπρόσωπο της στο Ν. Κοζάνης (βλ. Εφημερίδα «Πτολεμαίος», σελ. 12, 29/02/08).
- Επίσης, τον ίδιο μήνα παρουσίασα το παραμύθι της κας Μαίρης Καούνη με τίτλο: « Η μανούλα της κοιλιάς και η μανούλα της καρδιάς» στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού οίκου ΜΑΛΛΙΑΡΗ στη Θεσ/νίκη.
- Στις 5/4/2008 και στις 11/5/2008 παρουσίασα και πάλι την συλλογή διηγημάτων του Αλέξανδου Ακριτίδη με τίτλο «Αλαργινή ηχώ» στον Δήμο Μελίκης Βεροίας και στον Κρόκο του Δήμου Ελίμειας Κοζάνης αντίστοιχα.
Τον Μάιο του 2008 συμμετείχα στο ποιητικό Φεστιβάλ της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με το ποίημα μου «Ο ύμνος της ελπίδας», το οποίο εκδόθηκε στην  ανθολογία ερωτικής ποίησης της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος: «Ερωτικός Μάιος», ΣΤ΄ ΤΟΜΟΣ, 2008).
 Στις 23/5/2008 πήρα ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στον πανελλαδικό-κυπριακό λογοτεχνικό διαγωνισμό των «ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ» για το ποίημα μου με τίτλο: «Άλεκτη μοναξιά μου, αείζωη φίλη μου» και συμπεριλήφθηκα στο βιβλίο του ανθολογίου με τίτλο:«Ερωτικός Μάης» 2008, εκδόσεις «ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ».
 -Στις 12/6/2008 πήρα ΒΡΑΒΕΙΟ για το πολιτιστικό και κοινωνικό μου έργο από την «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» σε εκδήλωση που έγινε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσ/νίκης για την έκδοση του λεξικού της ελληνικής διανόησης 2008 (β΄έκδοση) υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης.  Τον Νοέμβρη του 2008 εξέδωσα το τέταρτο βιβλίο μου, ένα εκπαιδευτικό παραμύθι – μυθιστόρημα με τίτλο: «Η Ζούμπη στον μυστικό κόσμο της παραμυθένιας φύσης» στον εκδοτικό οίκο “COPY HOUSE’’, το οποίο προτιμήθηκε και από τρεις Δήμους της Εορδαίας (Δήμος Βερμίου, Δήμος Μουρικίου, Δήμος Αγ. Παρασκευής) για τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων τους.
-Στις 6/12/2008 μίλησα σε τηλεοπτική συνέντευξη για το συγγραφικό μου έργο στο κανάλι WEST με δημοσιογράφο τον κ. Μιχάλη Πιτένη.
-Στις 12/12/2008 παρουσίασα με την κα Κασάπη Άννα το ποιητικό – μουσικό πρόγραμμα του Δ΄Πανελλήνιου Ποιητικού Φεστιβάλ Θεσ/νίκης που διοργάνωσαν η Μουσική Εταιρεία Β. Ελλάδος, η Αμφικτυονία Ελληνισμού και ο Δήμος Θεσ/νίκης στην Αίθουσα  της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσ/νίκης.
-Στις 21/2/2009 πήρα ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για την προσφορά μου στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό.
- Στις 2/4/2009 παρουσίασα το παραμύθι μου για τους διαβητικούς με τίτλο: «Ο κόκκινος ποταμός», σε εκδήλωση του Δήμου Πτολ/δας στο Πνευματικό Κέντρο, με εισηγητή τον γιατρό κ. Κίτσιο. Την παρουσίαση μου συνόδεψαν – κατόπιν δικής μου σκηνοθεσίας- η κα Αγγελική Καλιπολίτου στην παντομίμα και η μαθήτρια Β΄Λυκείου Νατάσα Αγγελίδου στο αρμόνιο, η οποία μελωποίησε τα ποιήματα του συγγραφικού μου έργου.
- Στις 16/5/2009 στην εκδήλωση για την ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαίου) παρουσίασα την ποιητική μου «Προσφυγική ραψωδία (1922)» σε συνεργασία και οργάνωση με την Πρόεδρο της «Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος» κα Ευαγγελία-Αγγελική Πεχλιβανίδου με αποσπάσματα του ποιητικού της έργου «Προσφυγιά-Αρμονίας κατάλυση» στο θεατράκι της Χηλής 12 (1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς) ως ποιητικό θρήνο. Η ίδια παρουσίαση επαναλήφθηκε στις 18/5/2009 στην Κοζάνη στο θέατρο «Φίλιππος» με οργάνωση της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και των ποντιακών σωματείων του Δήμου Κοζάνης και συνδιοργανωτές: την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και την ΕΛΒΕ. Η σκηνοθεσία της παρουσίασης ήταν δική μου και η φωτογραφική επιμέλεια της κας Ε.-Α. Πεχλιβανίδου. Την επιμέλεια της μουσικής είχαν: στη λύρα ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης και στη φλογέρα ο κ. Γρηγόρης Σιδεράς. Στη ψαλτική πήρε μέρος ο θεολόγος κ. Κων/νος Κόττης. Ακούστηκε επίσης το τραγούδι «Αιμάτινα δάκρυα» και «Αιωνία η μνήμη» του ποιητή Θεόδωρου Βουτσικάκη σε μουσική του π. Θεόδωρου Τσαμπαζίδη, από την Αναστασία Παπαδοπούλου. Η εκδήλωση καλύφθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης και της εφημερίδες της Δυτικής Μακεδονίας.
-Επίσης, μέσα στον ίδιο μήνα (5ος΄09) παρέλαβα το ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ, Β΄ΤΟΜΟΣ, από την  ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ, στο οποίο συμπεριλήφθηκε βιογραφικό μου με νέα στοιχεία.
-Στις 2/6/2009 σε εκδήλωση της Πολιτιστικής Άνοιξης Θεσ/νίκης του ΙΘ΄Πνευματικού Μαϊου του Συνδέσμου Εκδοτών Βορ. Ελλάδας, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Θεσ/νίκης και της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης, παρουσίασα το βιβλίο ποίησης του κ. Νίκου Κοντογιαννόπουλου με τίτλο: «Ποιητικά Αρμενίσματα».
-Στις 11/6/2009 συμμετείχα με ποίημα μου σε πανελλαδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο Θέατρο Κήπου Θεσ/νίκης (πλατεία ΧΑΝΘ) στα πλαίσια του ΙΘ΄Πνευματικού Μαϊου της Πολιτιστικής Άνοιξης Θεσ/νίκης.
-Τον Αύγουστο’ 09 αυτο-εξέδωσα συλλεκτική συλλογή παιδικών θεατρικών μου έργων με τίτλο: «Τα Μορμoλύκεια» με χορηγό τυπογραφικών υλικών την ΔΕΗ ΑΕ/Διεύθυνση Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
- Το φθινόπωρο’ 09  ανέλαβα την λογοτεχνική στήλη: «Αμφικτυονίες» της εφημερίδας «ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ» του Σωματείου: «Εργατική Αλληλεγγύη» της ΔΕΗ ΑΕ.
-Στις 14/11/2009 παρουσίασα στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης την ποιητική συλλογή «Στα φυλλώματα της Ελλάδας» του χαράκτη – λογοτέχνη κ. Νράγκισα Τσόσιτς.
-Στις 16/11/2009 πήρα μέρος στην εκδήλωση της Επετείου του Πολυτεχνείου που διοργάνωσε το Σωματείο της ΔΕΗ ΑΕ «Εργατική Αλληλεγγύη» στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, όπου απάγγειλα μια ποιητική διασκευή μου.
-Στις 4/12/2009 στο Α΄Παγκόσμιο Συνέδριο των Αμφικτυόνων, που έγινε στο ξενοδοχείο «ΠΟΡΤΟ ΠΑΛΑΣ» στη Θεσ/νίκη, μου απονεμήθηκε το ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΟΣ ΠΙΝΔΑΡΟΥ από την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στον παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό που προκήρυξε με θέμα: «Αμφικτυονίες – Ολυμπιακή ιδέα: δυο διαχρονικοί  πανάρχαιοι θεσμοί».
-Στις 15/3/2010 παρουσίασα το ποιητικό μου έργο «Αγαθόν το εξομολογείσθαι τω Κυρίω» στην «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», εν όψει των εορτών του Πάσχα, με προβολή DVD και συμπαρουσιαστή τον θεολόγο κ. Κων/νο Κόττη. Ο λογοτέχνης κ. Θεόδωρος Σαντάς προλόγησε την παρουσίαση αναφέροντας σύντομο οδοιπορικό βιογραφικό σημείωμα και κάνοντας διάγνωση στην προσωπικότητα μου με ταυτόχρονη κριτική στο έργο μου. Αναφέρθηκε επίσης στο παραμύθι μου «Η Ζούμπη στον μυστικό κόσμο της παραμυθένιας φύσης» και η κα Δήμητρα Σαντά διάβασε αποσπάσματα από το συγγραφικό μου έργο.  Ο καλλιτέχνης – λογοτέχνης κ. Νράγκισα Τσόσιτς εξέθεσε το πορτρέτο μου, το οποίο καλλιτέχνησε η κόρη του κα Έλενα. Πολλοί ποιητές απαγγείλανε και ανάλογα με την περίσταση δικά τους ποιητικά έργα και μου τα αφιέρωσαν.
-Στις 28/3/2010 στην παρουσίαση του βιβλίου «Η άλλη μεριά του βουνού» του κ. Γιάννη Φωτεινού στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, μίλησα για το βιβλίο του κάνοντας τη λογοτεχνική του προσέγγιση.
Στις 29/4/2010 παρουσίασα την λογοτεχνική προσέγγιση της ποιητικής συλλογής της κας Στέλλας Καρούτσου με τίτλο «Η πετροφωλιά τ’ ουρανού» στο Εργατικό Κέντρο Πτολ/δας.
Στις 30/4/2010 παρουσίασα και συντόνισα την ποιητική – μουσική εκδήλωση για τον ποιητή Κώστα Βάρναλη που διοργάνωσε το Συνδικάτο Ενέργειας «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.
Στις 5/5/2010 παρουσίασα και πάλι την λογοτεχνική προσέγγιση της ποιητικής συλλογής της κας Στέλλας Καρούτσου στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, με την υποστήριξη του Συνδικάτου Ενέργειας «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».
Στις 30/5/2010 παρουσίασα την λογοτεχνική προσέγγιση του βιβλίου «Η άλλη μεριά του βουνού» του κ. Γιάννη Φωτεινού στο Πνευματικό Κέντρο Πτολ/δας με συμπαρουσιαστές τους κ.κ. Κούση και Μαυρίδη. Απόσπασμα της λογοτεχνικής μου προσέγγισης βρίσκεται στο οπισθόφυλλο - εξώφυλλο του βιβλίου.
Στις 20/11/2010 απέσπασα τον ΕΠΑΙΝΟ «ΝΑΝΑ ΚΟΝΤΟΥ» από την Ένωση Σμυρναίων – Μικρασιατών στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικής Μελέτης με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες Μικρασίας». Η βράβευση μου έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μικρασία» (Μητρ. Καλλίδου 108, Καλαμαριά Θεσ/νίκης). Αποσπάσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν σύντομα σε βιβλία της Ένωσης.
-Στις 14/1/2011 παρακολούθησα στην έναρξη του «Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου» της «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» (Αίθουσα Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσ/νίκης) τον 1ο κύκλο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ με θέμα ομιλίας «Η Ρητορική στην Επικοινωνία και στη Συμβουλευτική» με διδάσκουσα την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κα Σωτηρία Τριαντάρη.
Στις 23/1/2011 παρακολούθησα στην ίδρυση του τμήματος «Στήριξη-Δράση της Ελληνίδας μάνας» την Ημερίδα της «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: «Ο ρόλος της Ελληνίδας μάνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και οι προοπτικές» (Ξενοδοχείο «ΠΟΡΤΟ ΠΑΛΛΑΣ» Θεσ/νίκης) με ομιλητές-εισηγητές τον Πατέρα Κ.Χαλβατζάκη, την κα Ε.Κούκουρα, την κα Μπαλλή Ξανθίππη, τον κ.Κ. Δημουλά και την κα Σ.Τριαντάρη. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το χωροδιακό σύνολο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μακεδόνες» το οποίο διηύθυνε ο μαέστρος Ιωάννης Κούκας.
Στις 3/2/2011 έδωσα συνέντευξη στην τηλεόραση του FLASH για το συγγραφικό μου έργο με δημοσιογράφο την κα Ντίνου Έφη.
Στις 5/3/2011 παρουσίασα το έθιμο των Μωμόγερων στην κωμόπολη Σοφάδες της Καρδίτσας εκ μέρους του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών.
Στις 25/3/2011 μίλησα τηλεφωνικά στην τηλεόραση του FLASH για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που έλαβε χώρα στο Πανελλήνιο, στη Μικρασία, στον Πόντο και  στο Δήμο Βερμίου.
Τον Μάρτιο του 2011 δημιούργησα ένα ιστολόγιο στο Internet με τίτλο ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ (Ιστολόγιο της Παρθένας Τσοκτουρίδου) και ηλεκτρονική δ/νση progoniki.blogspot.com.
Στις 18/5/2011 μίλησα στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης για την Γενοκτονία των Ποντίων κατόπιν πρόσκλησης των Πολιτιστικών Φορέων της περιοχής Ελλησπόντου.
Στις 20/5/2011 μίλησα στον τηλεοπτικό Σταθμό Flash, στην εκπομπή «παρακάθ’» του Δημήτρη Τσαβδαρίδη,  για την ποντιακή γενοκτονία και παρουσίασα την ποιητική μου «Προσφυγική Ραψωδία (1922)».
Στις 22/5/2011 μίλησα στο Δρέπανο Κοζάνης για την Γενοκτονία των Ποντίων κατόπιν πρόσκλησης του Πολιτιστικού τους Φορέα και την ίδια μέρα παρουσίασα στο Μητροπολιτικό Ναό Καλαμαριάς-Κρήνης στη Θεσ/νίκη την «Προσφυγική μου Ραψωδία (1922)» συγχωνευμένη με την «Προσφυγιά-Αρμονίας κατάλυση» της Ευαγγελίας Πεχλιβανίδου. Συμπαρουσιαστής στην ψαλτική ήταν ο Κόττης Κων/νος και μια καλλιτεχνική μουσική ομάδα με υψίφωνο στο τραγούδι.
Στις 29/5/2011 στο Ετήσιο Μνημόσυνο των πεσόντων Μακεδονομάχων στη μάχη της Οσνίτσανης κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, που τελέστηκε στη Δαμασκηνιά Βοϊου του Ν. Κοζάνης, συμμετείχα με απαγγελία του βραβευμένου ποιήματος μου: «Ο Μακεδονικός Αγών 1903-1908» μαζί με άλλους Αμφικτύονες ποιητές.
Στις 6/6/2011 πήρα Β΄Βραβείο Δοκιμίου στον 11ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Κερατσινίου με τίτλο «Δοκίμιο» από την Εταιρεία Τεχνών-Επιστήμης-Πολιτισμού. Η βράβευση μου έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ στο Κερατσίνι. Το ίδιο διάστημα βραβεύτηκα με δύο (2) Διεθνείς Τιμητικές Διακρίσεις από τη «Διασπορική Στοά», που εδρεύει στη Μελβούρνη Αυστραλίας, από τον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό: «Τα δάση μας, οι Ζωές μας». Η μία αφορούσε Διήγημα με τίτλο: «Φίλες και φίλοι γεια σας» με τίτλο και η άλλη αφορούσε Ποίηση με τίτλο: «Ο σπαραγμός του ζαρκαδιού».
Από 10/6/2011-13/6/2011 παρουσίασα στα Κομνηνά Εορδαίας τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «ΚΟΜΝΗΝΑ 2011».
Στις 16/9/2011 παρουσίασα στα Κομνηνά Εορδαίας το παραμύθι των Διαβητικών «Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ» στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Κομνηνών με συνδιοργανωτές τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών και τις εκδόσεις της «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ». Συντόνισε την εκδήλωση η Γραμματέας του Π.Π.Σ. Κομνηνών Μαρία Τσιλφίδου, παρουσίασαν το βιογραφικό μου οι Πρόεδροι Πολιτιστ. Συλλόγων: Παύλος Παραστατίδης (Μεσόβουνο) και Ευγενία Ευθυμιάδου (Πεντάβρυσος). Προλόγισαν οι: Κούλα Πουλασιχίδου (Δημοσιογράφος – Τηλεπαρουσιάστρια – Αντιπρόεδρος Δημοσιογράφων Βορ. Ελλάδος), Αγγελική Καλλιπολίτου (Μέλος Διαβητικών Ν. Κοζάνης) και Αλέξανδρος Ακριτίδης (Λογοτέχνης). Το παραμύθι παρουσίασαν οι: Παναγιώτα Παρασκευά, Βαγγέλης και Άννα Σμυρόγλου, Βούλα και Εύη Χουρεμίδου. Στη μουσική καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν οι: Νίκος και Γιάννης Κατωτοικίδης, Νίκος Μποζ.
Στις 27/11/2011 βραβεύτηκα από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΚΕΛΑΙΝΩ» του λογοτεχνικού ομίλου «ΖΑΛΩΝΗ»-«΄ξάστερον» σε ετήσιο διεθνή διαγωνισμό σε διάφορα είδη ποιητικής φόρμας αποσπώντας το Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ. Η βράβευση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» του Δήμου Ιλίου στην Αθήνα.
-Στις 11/1/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 3.00π μ.μ. πραγματοποιήθηκε εκδήλωση απονομής Βραβείων στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΕΡΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ» Θεσ/νίκης, κατά την οποία βραβεύτηκα ως καλλιτέχνιδα και συγγραφέας από την Ακαδημία Κοινωνικών Ευθυνών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών.
Στις 30/1/2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 2.30’ μ.μ. παρουσίασα το παραμύθι μου «Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ» στον τηλεοπτικό σταθμό του FLASH  με παρουσιάστρια της Έφη Ντίνου, στην οποία έδωσα και συνέντευξη.
Στις 15/2/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 1.00’ μ.μ. στην καλλιτεχνική εκδήλωση του διοργάνωσε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου σε συνεργασία με την Αμφικτυονία Ελληνισμού, - λόγω δωρεάς εικαστικών έργων του καλλιτεχνικού κόσμου, στο νοσοκομείο, - μου απονεμήθηκε Πάπυρος: «τιμής ένεκεν και ευχαριστιών ένεκεν» για την ευγενή προσφορά δύο εικαστικών έργων μου. Επίσης, το Δ.Σ. του νοσοκομείου εξέδωσε και δώρισε σε όλο τον παρευρισκόμενο κόσμο από ένα λεύκωμα έργων ζωγραφικής των δωρητών με τίτλο: «Η τέχνη στην κοινωνία», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται  ανάμεσα σε άλλα και δικό μου βιογραφικό απόσπασμα, καθώς κι ένα από τα δωρισμένα έργα μου.
Στις 16/3/2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.30΄μίλησα στην έναρξη του Συνεδρίου της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ως Εκπρόσωπος όλων των παραρτημάτων του Σωματείου, με θέμα: «Η οικουμενικότητα και η διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΠΟΡΤΟ ΠΑΛΑΣ στη Θεσ/νίκη.
Στις 13/5/2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00΄π.μ. μίλησα στην Ξάνθη με θέμα: «Η καρδιά της μάνας» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης (Πάροδος Θερμοπυλών 8), στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, που διοργανώνει ο Σύλλογος καθιερωμένα με θέματα για τη μάνα της Προσφυγιάς. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης και ακολούθησε προσφορά καφέδων με ποντιακών παραδοσιακών εδεσμάτων από το τμήμα γυναικών του Συλλόγου.
Στις 4/6/2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.30' μ.μ., στις εκδηλώσεις "ΚΟΜΝΗΝΙΩΤΙΚΑ 2012", βραβεύτηκα από τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών για την πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά μου τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μου.
Στις 5/6/2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 7.00΄μ.μ. συμμετείχα στην ποιητική εκδήλωση της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος στο βιβλιοπωλείο του Μαλλιάρη στη Θεσ/νίκη με το ποίημα μου: "Μάτια λιβαδίσια και λαμπερά".
Στις 14/10/2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 6.30’ μ.μ. μίλησα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ιωακείμ Λιούλιας» στον Κρόκο Κοζάνης προσεγγίζοντας λογοτεχνικά το βιβλίο του Αλέξανδρου Ακριτίδη: «Η ΠΥΞΙΔΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ», το οποίο και παρουσίασε ο ίδιος με δεύτερη ομιλήτρια την υπεύθυνη του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοζάνης Κούρτογλου Όλγα, καθώς επίσης και με καλλιτεχνικό πρόγραμμα απαρτισμένο από μουσικούς, τραγουδοποιούς και συνομιλητές. 
Στις 3/11/2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 7.00'  μ.μ. βραβεύτηκα με το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας στο ξενοδοχείο "Σαμαράς" στην πλατεία Δάκου Λαμίας, στον δεύτερο διεθνή του διαγωνισμό Ζωοφιλικής Ποίησης .
Στις 14/11/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.30' μ.μ. βραβεύτηκα από τον Δήμο Εορδαίας για τη συνεισφορά μου στον πολιτισμό Εορδαίας μαζί με άλλους συγγραφείς της περιοχής στο Πνευματικό Κέντρο Πτολ/δας. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ρόη Βασβατέκη και κεντρικός ομιλητής ήταν ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο των (12) πιο σημαντικών ποιητών της Θεσ/νίκης.
Στις 28/11/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.30' μ.μ. συντόνισα την παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωτσαλίδου με τίτλο: "Η Φλώρινα των πολιτισμών" στη Φλώρινα στην καφετέρια "Οδός των Ονείρων" και αξιολόγησα το βιβλίο με ανάλογη κριτική στην ομιλία μου. Στην παρουσίαση έλαβε μέρος και η απαγγελτική ομάδα γυναικών Φλώρινας με τις κ.κ.: Μαρία Γιαλαμά, Μαρία Στάικου,  Ιωάννα Λέκα,  Ευγενία Δανηιλίδου  και Όλγα Μπέλλη.
-Στις 10/1/2013 έδωσα τηλεφωνική συνέντευξη για το έθιμο των Μωμόγερων στην Ποντιακή εκπομπή του Κώστα Περτσινίδη στο τηλεοπτικό κανάλι του FLASH-TV.
Στις 23/1/2013, Πέμπτη, ώρα 7.00’ μ.μ., σε τηλεοπτική Ποντιακή εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Περτσινίδη στο κανάλι FLASH-TV Δυτικής Μακεδονίας, έδωσα συνέντευξη μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κομνηνών Εορδαίας Μπάμπη Κουλουμπρίδη για θέματα της τοπικής λαογραφίας και πολλά άλλα τοπικά της Κοινότητας. Έκανα αναφορά στο νοσταλγικό παρελθόν με θύμησες και αναφορές (βιντεοσκοπικές και λεκτικές) στους ανθρώπους της Α’, Β’ και Γ’ γενιάς, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης στα Κομνηνά, καθώς επίσης και αναφορές στη σημερινή Δ’ και Ε’ γενιά, που διατηρούν την παράδοση έως τις μέρες μας. 
-Στις 1/2/2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7.00’ μ.μ. απήγγειλα το ποίημα «Αργοναύτες» του Γεωργίου Σεφέρη στα εγκαίνια ζωγραφικής του ζωγράφου και Προέδρου Διακοσμητών Οδυσσέα Άννινου, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, με έργα τέχνης του καλλιτέχνη που παρουσίαζαν το κινηματογραφικό έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
-Τοπικές και μη εφημερίδες του Νομού Κοζάνης, ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια παρουσίασαν για πολλοστές φορές τις δραστηριότητες μου και όλα αυτά τα χρόνια κατά διαστήματα δίδασκα σε μικρούς και μεγάλους ζωγραφική.
Τα βιβλία μου βρίσκονται με δικές μου δωρεές σε όλες σχεδόν τις δημόσιες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους, καθώς και στην Α΄βάθμια και Β΄θμια Εκπαίδευση του Νομού Κοζάνης.